János vitéz a Nemzeti Filharmonikusokkal

Az együttes a Mesés Zenék sorozatban adja elő a művet a Müpa Fesztivál Színházában

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar ifjúsági sorozatában ezúttal Kacsóh Pongrác János vitéz című művét mutatja be február 5-én a Müpa Fesztivál színházában 11:00 és 15:00 órakor.  A karmester Farkas Róbert, a rendező Gábor Sylvie lesz.

„Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy ha valaki valamit jól csinál, akkor arról azt gondoljuk: az a világ legegyszerűbb dolga. Ilyen például, amikor egy zenemű szinte magától megszületik a színpadon. Csak akik a kulisszák mögött dolgoznak, tudják: ahhoz, hogy a hallgatónak-nézőnek ez legyen az érzése, mindennek klappolnia kell. Mintha a kompozíció érzékeny szerkezet lenne: megannyi kis fogaskerekének kell óramű pontossággal forognia, minden elemnek, alkatrésznek súrlódásmentesen kell illeszkednie és együtt dolgoznia a tökéletes működéshez. Egy jól megírt opera is ilyen: a jelenetek, szereplők, hangulatok változatosan sokfélék, mégis logikusan kapcsolódnak egymáshoz, a cselekmény fordulatokban gazdag; darabjai, mint egy kirakós kerülnek folyamatosan egymás mellé, s a végén összeáll a kép. Egy előadás létrehozása nem különbözik ettől a folyamattól: szintén több résztvevő munkájának gyümölcse, amelyben mindenki másért felel. Ezen a délutánon megleshetjük, kik építik fel a produkciót, hogyan alakul ki egy előadás, kik dolgoznak benne együtt, mit adnak hozzá a hangszerek, az énekesek személyiségei. Darabokra szedjük a klasszikus tündérmese szerkezetét, egyes fogaskerekeket kézbe véve is megvizsgálunk, belekukkantunk, mitől forog, mitől működik, s ki az, aki működteti. Mitől lesz izgalmas egy történet még akkor is, ha ismerjük a végkifejletét?” – ajánlják a produkciót a nézők figyelmébe az alkotók.

Müpa - Fesztivál Színház
Müpa – Fesztivál Színház

A szereposztás:

Az anya Kökényessy Ági
Kisfiú Csontos Péter
Iluska Szalai Ágnes, szoprán
Kukorica Jancsi Viszló István, tenor
A gonosz mostoha Hűvösvölgyi Ildikó, színművész
A francia király Boros Sándor, tenor
A francia királylány Bódi Zsófia, szoprán
Strázsamester Mukli Gyula, tenor
Bagó Fülep Máté, basszus
A falu csősze Silló György, basszus
Bartolo, udvari csillagász Czier Zoltán, tenor
Huszárok Medgyessy Bálint, Méhész György, Regős Simon, Tóth Kristóf,   a Budapest VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozatának diákjai
Falusiak, francia udvari nép, tündérek a Nemzeti Énekkar művészei
Zenei munkatárs Bizják Dóra
Díszlet Árva Nóra
Animáció Miks Róbert
Koreográfia Marosi Edit
Rendező Gábor Sylvie

NFZ