Csütörtökön búcsúztatják Takács Klárát

Az énekesnőtől a Magyar Állami Operaház előcsarnokában vesznek végső búcsút

Jövő csütörtökön, február 9-én 11 órakor búcsúztatják Takács Klára operaénekest Budapesten, a Magyar Állami Operaház előcsarnokában – közölte a dalszínház pénteken az MTI-vel. A Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima-díjas operaénekesnő tisztelői egy-egy szál virággal róhatják le kegyeletüket. Takács Klárát az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti. Az operaénekes január 21-én, életének 71. évében hunyt el.

Takács Klára
Takács Klára

Takács Klára 1945. április 24-én született a Somogy megyei Lengyeltótiban. A Zeneművészeti Főiskola ének-opera szakának elvégzése után az Operaház vezető mezzoszopránja lett, eközben bejárta a világot, negyvenöt nagyvárosban lépett fel. Főbb szerepei között tartják számon Adalgisát a Normából, Juditot A kékszakállú herceg várából, Cherubint a Figaro házasságából, Marinát a Borisz Godunovból, Erdát A Rajna kincséből. Opera-, oratórium- és dallemezei közül számos nemzetközi nagydíjat kapott. Muzikalitása, művészi tudatossága egyedülálló volt.

Munkásságáért az énekesnő 1979-ben Liszt Ferenc-díjat, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2011-ben Prima-díjat, 2014-ben Kossuth-díjat vehetett át.

MTI