Hétfői sérülése után ma már színpadra lép Konieczny Bayreuthban

A Magyarországon is népszerű lengyel bariton A walkür hétfői előadásán sérült meg

Mintha csak szerencsétlenség sújtaná A nibelung gyűrűje új bayreuthi produkcióját: a koronavírus-járvány miatti kétéves kényszerű halasztást, majd a premiert megelőző sorozatos lemondásokat követően hétfőn színpadi baleset okozott riadalmat az előadást a helyszínen vagy közvetítések révén követőknek.

A Wotant alakító Tomasz Konieczny alatt a második felvonást követően összetört egy fotel, minek következtében olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy nem tudta befejezni az előadást. (A második felvonást még végigénekelte.) A harmadik felvonás előtt a fesztivál szóvivője lépett a függöny elé, hogy bejelentse: az előadás további részében Michael Kupfer-Radecky énekli Wotant – ő eredetileg Gunther szerepére lett felkérve Az istenek alkonyában.

Tomasz Konieczny mint Wotan a Magyar Állami Operaház legutóbbi Walkür-felújításán (fotó: Vermes Tibor)

Az eset súlyosságát jelzi, hogy az ilyesfajta beugrás Bayreuthban teljesen szokatlan: a helyettesítő énekesek általában a színpad széléről vagy a zenekari árokból szoktak énekelni, míg indiszpontált kollégájuk játszik a színpadon – a bayreuthi elveknek megfelelően a minél pontosabb színpadi hatás megőrzése kedvéért.

A Bayreuthi Ünnepi Játékok tegnapi közleménye aztán bizonyos mértékig megnyugtathatta a Koniecznyért aggódó közönséget: mint jelezték, a lengyel bariton ma már fellép a Siegfried premierjén, egyben köszönetüket fejezték ki Michael Kupfer-Radeckynek a bravúros beugrásért.

Tomasz Konieczny a magyar közönség körében is ismert és népszerű: Wotan szerepét az Operaház és a Müpa színpadán is alakította már.

Bayreuther Festspiele / operawire.com / Opera-Világ
Fotó: Vermes Tibor