Hamarosan kitárja kapuit a Természet Operaháza

A népszerű Tisza-tavi Fesztivál 2021-ben új helyszínekkel bővülve jelentkezik. VONA ILDIKÓ összefoglalója

Magyar Tavak Fesztiválja néven idéntől már a Velencei-tó környéke is várja a zene, a sport és a természet szerelmeseit. A Tisza-tavi Fesztivál július 30. és augusztus 1. között, a Velencei-tavi Fesztivál június 18-tól 20-ig kerül megrendezésre. Hozzájuk csatlakozik majd 2022-ben a Balatoni Fesztivál, s e három esemény Magyar Tavak Fesztiválja márkanév alatt fonódik össze.

Online sajtótájékoztató keretében beszélt a részletekről Debreczeni Ildikó, a Magyar Tavak Fesztiváljának igazgatója és ötletgazdája, valamint két operaénekes, akik fontos szerepet vállaltak a programsorozat kialakításában. Miklósa Erika fellépőként és a rendezvény védnökeként, míg Pataki Bence művészeti vezetőként dolgozik a Magyar Tavak Fesztiváljának sikeréért.

Évekkel ezelőtt Debreczeni Ildikó a Jelmez-Art Kft. ügyvezetőjeként egy csapatépítő tréning alkalmával járt a Tisza-tónál. Kollégáival körbebiciklizték a tavat, ahol a különböző állomásokon zenés produkciók várták őket. Innen ered a Tour d’Opera kerékpáros túra ötlete, amely egyik fontos programjává vált a Tisza-tavi Fesztiválnak. A bringás kirándulás mintájára alakították ki a Boat d’Opera csónakos túrát, mindkettő nagyon népszerű a turisták körében. Óriási élmény körbetekerni, körbehajókázni a Tisza-tavat – közben lehet gyönyörködni a táj szépségében –, a kikötőkben pedig ismert előadók várják produkcióikkal a kirándulókat. A háromnapos fesztivált mindig egy látványos, tóparti operagála indítja, ahol neves művészek tolmácsolásában hangzanak el az operairodalom legszebb gyöngyszemei.

Tisza-tavi Fesztivál 2020 (fotó: Vona Ildikó)

Az eltelt évek tapasztalataira építve jött létre a három rendezvényt magába foglaló programsorozat, a Magyar Tavak Fesztiválja. A zászlóshajó a Tisza-tavi Fesztivál, amely már nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre, július 30. és augusztus 1. között. Az idei program különlegessége, hogy egy nulladik napot is beiktattak a szervezők. A tervek szerint július 29-én Benjamin Britten Noé bárkája című egyfelvonásos gyermekoperáját láthatja a közönség, Anger Ferenc rendezésében.

Július 30-án, pénteken kerül sor a hagyományos operagálára, melynek középpontjában ezúttal Miklósa Erika és operaénekesi pályafutásának harmincéves jubileuma áll. A nagyszabású koncerten az ünnepelt mellett fellép Wiedemann Bernadett, Rácz Rita, Haja Zsolt, Horti Lilla, Szappanos Tibor, Kovács István, Pataki Bence operaénekesek, valamint Balázs János zongoraművész. Verdi, Rossini, Mozart, Donizetti, Strauss, Delibes és Bizet műveiből adnak elő részleteket. Az est háziasszonya Csete Beáta lesz.

Július 31-én, szombaton tartják a Tour d’Opera tókerülő kerékpáros túrát, ahol minden egyes megállónál kulturális programok várják a résztvevőket. Koncertet ad többek között Rálik Szilvia, Kalocsai Zsuzsa, Csere László, Dancs Annamari, a Sárik Péter Trió, Szőke Nikolett. Lugosi Dániel Ali és a 100 Tagú Cigányzenekar pedig egy különleges közös produkcióval fog színpadra lépni.

A fesztivál utolsó napján, augusztus 1-jén reggel ismét lesz OPERUN élményfutás Miklósa Erikával, majd – miután beérkeztek a futók – kezdetét veszi a Boat d’Opera csónakos túra. Az abádszalóki kikötőből indulnak a hajók, a megállókban St. Martin, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Mága Zoltán, a Szent Efrém Férfikar, Nédó Olga hegedűművész és Somogyi Lili Mária operaénekes koncertjét hallgathatják a résztvevők.

Tisza-tavi Fesztivál 2020 (fotó: Vona Ildikó)

Az első Velencei-tavi Fesztivál június 18. és 20. között várja az érdeklődőket. A nyitónapon, pénteken gálaműsort rendeznek Miklósa Erika harmincéves pályafutása tiszteletére operaénekes kollégái a kápolnásnyéki Csajághy Laura Színpadon. A gálaest házigazdája Bősze Ádám lesz.

Június 19-én, szombaton kerül sor a Velencei-tó körüli kerékpáros túrára. Nyolc helyszínen várják zenés produkciók a kirándulás résztvevőit, és műfajilag igen színes a kínálat. Dióssy Klári műsorvezető irányításával fellép többek közt a Budapest Ragtime Band, a Vox Mirabilis, a Veszprémben állomásozó Légierő Zenekar, az Iglice népdalkórus, a Gilice néptánccsoport, a Dr. Jazz Band és a Zeneakadémia ifjú operaénekes növendékei is bemutatkoznak.

Június 20-án, vasárnap Velencéről indulva rendezik meg a tókerülő hajós túrát. Öt megállója van a kirándulásnak, és a pihenőpontokon kellemes koncertek várják a résztvevőket.

A Tisza-tavi és a Velencei-tavi Fesztiválról bővebb információ a Magyar Tavak Fesztiválja Facebook oldalán található.