Felfüggesztett börtön Montserrat Caballénak

Adócsalás miatt hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és mintegy negyedmillió euró pénzbírság megfizetésére ítélte Montserrat Caballé világhírű katalán operaénekesnőt kedden a barcelonai bíróság

Montserrat Caballé
Montserrat Caballé

A 82 éves szoprán gyenge egészségi állapota miatt nem vett részt a nyilvánosság kizárásával megtartott tárgyaláson, így videokonferencián ismerte be, hogy több mint félmillió eurót (kb. 158 millió forintot) nem vallott be 2010-es jövedelméből a spanyol adóhatóságnak. Beismerésével elfogadta az ügyészség által már egy éve felajánlott, a büntetés mértékére vonatkozó alkut. A büntetés megállapításánál azt is figyelembe vették, hogy a művész már rendezte adótartozását.

Az adócsalási botrány 2014 áprilisában robbant ki, az adóhivatal szerint az énekesnő andorrai lakosként tüntette fel magát, hogy elkerülje az adófizetési kötelezettséget, miközben mindvégig Barcelonában lakott. Számításaik szerint a világsztár 2010-ben mintegy 2 millió eurót keresett európai koncertjeivel és lemezfelvételeivel.

Montserrat Caballé azzal védekezett, hogy csak orvosi vizitek és szakmai ügyek intézése céljából utazott időnként a katalán fővárosba, de valójában nem ott élt. Tartozását az ügy nyilvánosságra kerülését követően fizette be, abban bízva, hogy megússza a bíróság elé állítást. Az operaénekesnő végül egyszer sem jelent meg a bíróságon, az ügy egy májusi tárgyalásától indoklás nélkül maradt távol, ügyvédje pedig közölte, hogy nem vállalja tovább a védelmét.

Forrás: MTI