Évadot hirdetett a Liceu

Barcelona operaháza a 2018/19-es évadban tizenhárom operaprodukcióval várja a közönséget

Meghirdette 2018/19-es évadát a barcelonai Liceu is, tizenhárom operaprodukció, valamint koncertek és szólóestek szerepelnek műsoron.

Októberben Bellini A puritánok című operája lesz látható Annilese Miskimmon rendezésében és Christopher Franklin vezényletével. A főbb szerepeket Pretty Yende, Javier Camarena és Mariusz Kwiecień alakítja. Szintén októberben hallgatható meg Bernstein Candide-ja koncertszerű előadásban, melynek karmestere John DeMain, főszereplői Paul Appleby és Kathryn Lewek lesznek.

Novemberben Janáček Kátya Kabanová című operáját mutatja be az intézmény, melyet színre állítani David Alden, vezényelni pedig Josep Pons fog. A címszerepet Patricia Racette énekli, partnerei Nikolai Schukoff, Vladimir Ognovenko és Rosie Aldridge lesznek. Decemberben Rossini Olasz nő Algírban című darabja lesz látható, ezt Vittorio Borrelli rendezi, és Riccardo Frizza vezényli, a főszereplők Luca Pisaroni, Maxim Mironov és Varduhi Abrahamyan.

Gran Teatre del Liceu (fotó: Barcelona-Home)

Az új évet Puccini Pillangókisasszonyával kezdi a Liceu, Moshe Leiser és Patrice Caurier produkciójának karmestere Giampaolo Bisanti lesz, a címszerepet Lianna Haroutounian énekli. Februárban pedig egy katalán opera ősbemutatójára kerül sor, Benet Casablancas L’enigma di Lea című darabját Carme Portaceli rendezi és Josep Pons vezényli. A főszereplő Allison Cook lesz, mellette közreműködik José Antonio López, Sara Blanch és Xavier Sabata is.

A március Händelé lesz, a komponista Rodelinda című műve először szerepel az intézmény műsorán. A produkció rendezője Claus Guth, karmestere Josep Pons lesz, közreműködik Lisette Oropesa és Bejun Mehta. Ugyanebben a hónapban kerül sor Thomas Hamletjének két koncertszerű előadására, melyeket Daniel Oren vezényel, a főszerepeket pedig Diana Damrau és Carlos Álvarez éneklik.

Barcelonában is látható lesz Ponchielli Gioconda című darabja, melyet Pier Luigi Pizzi állít színre, és Guillermo García Calvo vezényel. A címszerepet Iréne Theorin énekli, partnerei Dolora Zajick és Ildebrando D’Arcangelo lesznek. Májusban A gyöngyhalászokat mutatják be Lotte de Beer rendezésében, Yves Abel dirigálásával, a főszereplők kettős szereposztásban Ekaterina Bakanova és Olga Kulchynska, illetve John Osborn és Dmitry Korchak lesznek.

Iréne Theorin

Händel Agrippinája koncertszerű előadásban hangzik fel májusban, a Maxim Emelyanychev vezényelte előadás igazi sztárszereposztásban lesz hallható, Joyce DiDonato, Luca Pisaroni, Franco Fagioli és Kathryn Lewek énekel benne. Júniusban a Tosca kerül színre, melynek rendezője Paco Azorín, karmestere John Fiore, a címszerepet Liudmyla Monastyrska, Cavaradossit Fabio Sartori, Scarpiát Erwin Schrott énekli. Az évad utolsó premierje Verdi Luisa Millere lesz Damiano Michieletto rendezésében és Domingo Hindoyan vezényletével. A kettős szereposztás főszerepeit Piotr Beczała, Arturo Chacón-Cruz, Sondra Radvanovsky, J’Nai Bridges és Luca Salsi éneklik.

A koncertek közreműködői között is felfedezhetjük az operaelőadások neves szereplőit, szólóestet ad Piotr Beczała és Iréne Theorin, Josep Pons Wagner Ringjének Lorin Maazel által sűrített változatát vezényli, a további művekben olyan neves énekesek lesznek hallhatók, mint Anna Larsson, Nikolai Schukoff és Sandrine Piau, január végén pedig a Francisco Viñas Nemzetközi Énekverseny döntőjét és zárókoncertjét tekintheti meg a közönség.

Az évad részletes műsora az intézmény honlapján tekinthető meg.