Évadot hirdetett a Bécsi Állami Operaház

Öt új bemutató és egy kisebb Rossini-fesztivál várja az érdeklődőket

Meghirdette 2021/22-es évadát a Bécsi Állami Operaház, öt új bemutató, három Rossini-produkció Cecilia Bartoli főszereplésével és számos repertoár-előadás várja a közönséget, a közreműködők között pedig egy magyar művészet is felfedezhetünk.

Szeptemberben mutatják be A sevillai borbélyt, Herbert Fritsch rendezésében, Rossini operáját Michele Mariotti vezényli, Almaviva gróf szerepében Juan Diego Flórez lép színpadra, a további főbb szerepeket Marianne Crebassa, Davide Luciano és Ildar Abdrazakov éneklik.

Decemberben a Don Giovanni lesz látható, melyet Barrie Kosky állít színre, ennek karmestere Philippe Jordan, a címszerepet Kyle Ketelsen alakítja. Donna Elvira szerepében Kate Lindsey, Leporellóként Philippe Sly látható.

Márciusban kerül sor a Wozzeck premierjére, Simone Stone rendezésében, Philippe Jordan vezényletével. Az opera főbb szerepeit Christian Gerhaher és Anja Kampe éneklik.

Az áprilisi premieren a Trisztán és Izoldát tekintheti meg a közönség, melynek rendezője Calixto Bieito, karmestere Philippe Jordan lesz. Az előadásban Andreas Schager, Martina Serafin, René Pape, Ekaterina Gubanova és Iain Paterson működik közre.

Az évad utolsó bemutatója Monteverdi Orfeója lesz, melyet Tom Morris állít színre. Az előadásokat Pablo Heras-Casado vezényli, a főbb szerepeket Georg Nigl, Slávka Zámečníková és Kate Lindsey alakítják.

Az évad végén kerül sor a Monte Carlo Opera vendégjátékára, melyben Rossini Hamupipőkéjét, A török Itáliában című operáját és egy a zeneszerző műveiből összeállított gálaműsort láthat a közönség, valamennyit Cecilia Bartoli főszereplésével. Az előadások karmestere Gianluca Capuano, közreműködik többek között Ildar Abdrazakov és Rolando Villazón.

Az új évad repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed, jövőre is látható lesz Monteverdi Poppea megkoronázása című műve, akárcsak Hans Werner Henze operája, a Das verratene Meer. Természetesen a 19. századi olasz és német művekre is nagy hangsúlyt fektetnek, ezekben a darabokban magyar közreműködőnek is örülhetünk, ugyanis Vörös Szilvia a Nabucco Fenenája mellett (melyet ezúttal is Anna Netrebko oldalán formál meg) Wagner A nibelung gyűrűje című tetralógiájában Fricka, illetve Az istenek alkonya Waltrautéja szerepét is elénekli.

Még néhány nagyobb név az évadból: Diana Damrau (Boleyn Anna), Elīna Garanča (Adriana Lecouvreur), Jonas Kaufmann (Peter Grimes), Klaus Florian Vogt (A halott város), Juan Diego Flórez pedig az őszi premierje mellett a Wertherben és a Szerelmi bájitalban is közreműködik.

Részletes műsor a Bécsi Állami Operaház honlapján érhető el.

Forrás: Bécsi Állami Operaház