Évadnyitó társulati ülés az Operában

Változik a szervezeti és működési szabályzat és a vezetői struktúra, valamint kitüntetéseket adtak át

Évadnyitás az Operában
Évadnyitás az Operában (fotó: Herman Péter)

A Magyar Állami Operaház modernizációjának utolsó szervezeti lépéseihez érkezett el, amikor a fenntartó minisztériumnak jóváhagyásra nyújtotta be új szervezeti és működési szabályzatát, mely a vezetői struktúra átalakítása mellett alkalmazkodás az Erkel Színház újranyitásához és üzemeltetéséhez kapcsolódó megnövekedett feladatokhoz. Az EMMI képviseletében Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár bejelentette: a 2013-as évre 1.1 mrd forint plusztámogatást kap az intézmény, amely beépül az Opera költségvetési forrásai közé.

A főigazgató alatti szinten 7 igazgató (főigazgató helyettes /ügyvezető igazgató/; gazdasági igazgató; főzeneigazgató; balettigazgató; művészeti igazgató; műszaki igazgató; marketing- és kommunikációs igazgató) irányítja a következő öt évben annak az évi közel 700 programnak a végrehajtását, amely mellett az Opera új Műhely- és Próbacentrumának felépítése, és az Andrássy úti épület részleges felújítása is napirenden lesz. Valamennyi érintett státusz betöltésének feltétele a sikeres és eredményes pályázat lefolytatása.

A korábbi, eredményes pályázatokat követően 2013. július 1-től 5 év határozott időre Solymosi Tamást – miniszteri jóváhagyással – a balettigazgatói feladatok, dr. Turkovics Monikát a marketing- és kommunikációs igazgatói feladatok, Simon Bélát 2013. augusztus 1-től a zenekari-igazgatói feladatok ellátásával bízta meg Ókovács Szilveszter főigazgató.

A pályázatok lezárásáig a főigazgató-helyettesi (ügyvezető igazgatói) feladatokat dr. Főző Virág látja el, a megbízott főzeneigazgató Halász Péter lesz, műszaki igazgatóként Mozsár István jár el.

Héja Domonkos 2013. augusztus 23-tól, öt év határozott időre elfogadta az Operaház vendégkarmesteri feladatokra szóló szerződési ajánlatát, a Kodály Zoltán Háry János c. daljátékának lemezfelvételére vonatkozó szerződés mellett. (A felvétel az Opera együtteseinek és szólistáinak előadásában, az intézmény CD-sorozatának részeként jelenik meg 2013 decemberében.)

A vezetőség az évadnyitó társulati ülésen
A vezetőség az évadnyitó társulati ülésen (fotó: Herman Péter)

A délutáni évadnyitó társulati ülésen az alább felsorolt művészek vettek át kitüntetést a 75 éves Berczelly István köszöntése után:

A Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze címet Csikós Attila díszlettervező vehette át Szinetár Miklós címzetes főigazgatótól.
Posztumusz Örökös Tagok: Bartha Alfonz magánénekes és Járay József magánénekes.
Simándy József emlékplakettet vett át Horváth István magánénekes.
A Melis György-díjat Temesi Mária magánénekes vette át.
A Juventus-díjat (dr. Ádám Tibor és felesége által alapított díj): Sáfár Orsolya magánénekesnek és Lakatos Péter kürtművésznek ítélték.
A Dr. Mándi Andor és felesége által alapított díjat Baráth Emőke magánénekes vette át.
Vágó Nelly emlékérmet kapott Horváth Katalin díszlet- és jelmeztervező.

Az év énekkari művésze:
Halász Ferencné Bognár Erzsébet énekkari művész
Takács András énekkari művész

Az év zenekari művésze:
Baráti Eszter csellóművész
Nyári László nagybőgőművész

Az év kartáncosa(az évad végén átadták a díjat):
Antal Tünde balettművész
Morvai Kristóf balettművész

Vasfüggöny- díjat vett át Fényes Péterné női fodrász és Krusch Antalné balett öltöztető.
A Pless László emlékére életre hívott alapítvány Fekete Valéria korrepetitort tüntette ki, a Ráday Sári Alapítvány Ambrus Imre címzetes magánénekesnek ítélt elismerést.
„Az előadásokért”- emlékérmet Karczag Márton főemléktáros és Rzezách Sándor fővilágosító vette át.

Fotók: Magyar Állami Operaház, Herman Péter