Évad-körkép Európából

A nagy európai operaházak tervei 2021/22-re

Az elmúlt időszakban Európa operaházai sorra meghirdették terveiket a 2021/22-es évadra. Körképünkben néhány figyelemre méltó előadást emelünk ki.

München

A Bajor Állami Operaház az évad mottójának egy Kosztolányi-idézetet választott: “Mindegyik [ember] remekmű. Szemében a szenvedés s a szeretet utáni vágy. Lelkében tapasztalat és emlék, akár a tiédben. Fején pedig a koponya, mint egy királyi korona. Minden ember király.” Nem ez azonban az évad egyetlen magyar vonatkozása, decemberben ugyanis Káli Gábor fogja vezényelni Lehár Giudittáját.

A tervezet 11 premiert tartalmaz, amelyek között nagy arányban szerepelnek 20-21. századi művek: Sosztakovics Az orr, Britten Peter Grimes, Penderecki Loudon ördögei című művei mellett Georg Friedrich Haas Monteverdi-darabokon alapuló trilógiáját is bemutatják.

Zürich

A Zürichi Opera 12 új premiert tervez, köztük Leonard Evers Die Odyssee című darabjának ősbemutatóját, melyet családi-ifjúsági programnak szánnak. Az évad másik ősbemutatója Stefan Wirth Leány gyöngy fülbevalóval című operája lesz, melyben Vermeer szerepét Thomas Hampson alakítja majd.

A további premierekben is neves művészek működnek közre, a Boleyn Anna főszerepeit Diana Damrau és Luca Pisaroni éneklik, míg az Olasz nő Algírban címszerepét Cecilia Bartoli alakítja, partnerei Lawrence Brownlee és Ildar Abdrazakov lesznek. A Poppea megkoronázása felújításában pedig magyar énekes működik közre, Sebestyén Miklós, Senecaként.

Párizs

A Párizsi Nemzeti Opera jövő évada a barokktól a kortárs zenéig terjed, bemutatják például Händel Alcina, és Rameau Platée című operáit, míg a modern zenét Kurtág György Fin de partie című műve képviseli, de előadják Marina Abramović 7 Deaths of Maria Callas című művét is.

Az új főzeneigazgató, Gustavo Dudamel két operaprodukciót, a Turandotot és a Figaro házasságát vezényli, valamint több koncertet.

Barcelona

A Liceu is 13 új produkcióval várja közönségét, nagy szerepet kap az évadban a régizene két igazi nagyágyúja: Marc Minkowski Mozart három, Lorenzo Da Ponte művére készült operáját, a Figaro házasságát, a Don Giovannit és a Così fan tuttét fogja vezényelni, míg René Jacobs Telemann Orpheuszát mutatja be.

Az intézményben évek óta gyakori vendég a nálunk is nagyon népszerű Wagner-énekesnő, Iréne Theorin, jövőre Richard Strauss Ariadné Naxosz szigetén című operájának főszerepét énekli majd.

Milánó

A Scala 13 produkciója között természetesen az olasz művek vannak többségben, mint a december 7-i nyitóesten felcsendülő mű, Verdi Macbethja is, melyet rendezni Davide Livermore, vezényelni Riccardo Chailly fog. A főszereplő párt Luca Salsi és Anna Netrebko énekli, az énekesnő az évadban később az Adriana Lecouvreur címszerepében is színpadra áll majd.

A milánói évadnak is van magyar vonatkozása, ugyanis a Gioconda vak asszonyának szerepében Kutasi Juditot láthatja majd a közönség. A nagyrészt 19. század melletti művek mellett az operaház egy kortárs darabbal is színesíti a műsorát, Thomas Adès A vihar című műve a szerző vezényletével, Robert Lepage rendezésében kerül színre.