Elhunyt Rosanna Carteri

Az ötvenes évek népszerű szopránja nyolcvankilenc éves volt

Október 25-én, vasárnap elhunyt Rosanna Carteri szoprán. Veronában született 1930-ban, zenei tanulmányait gyermekkorának városában, Paduában végezte. 1948-ban megnyerte az olasz közszolgálati rádió, a RAI énekversenyét, majd egy évvel később, mindössze tizenkilenc évesen egy Wagner-szerepben, a Lohengrin Brabanti Elzájaként debütált Rómában, a Caracalla Termáiban tartott nyári szabadtéri fesztiválon.

Hazai és nemzetközi karrierje ettől kezdve gyorsan ívelt felfelé. 1951-ben debütált a Milánói Scalában egy Pacini-operában, melyet Giorgio Strehler rendezett. Egy évvel később már a Salzburgi Ünnepi Játékokon is feltűnt az Otello Desdemonájaként, Wilhelm Furtwängler vezényletével. Nemzetközi karrierje a fontosabb amerikai operaházakban (San Francisco, Chicago) folytatódott, de énekelt szülővárosában, a Veronai Arénában is, csakúgy mint a londoni Covent Gardenben vagy a Párizsi Operában.

Rosanna Carteri (fotó: Wikipédia)

1966-ban, alig több mint másfél évtizeddel debütálása után vonult vissza a színpadtól, elmondása szerint azért, hogy több időt tölthessen családjával.

Rövid, ám fényes karrierje során viszonylag kevés hivatalos lemezfelvétel készült vele, elsősorban a Cetra égisze alatt (Tell Vilmos, Bohémélet, Angelica nővér), viszont nagy népszerűséget hoztak neki film- és televíziós felvételei, melyeket a RAI számára készített a Figaro házassága, az Otello, a Falstaff és A fecske női főszerepeiben. Szívesen működött közre kortárs zeneszerzők (Poulenc, Pizzetti, Castelnuovo-Tedesco) műveiben is.

Monte-Carlóban érte a halál, nyolcvankilenc éves korában.

Opera-Világ