Elhunyt Peter Schreier

A világhírű német tenor nyolcvannégy éves volt

Karácsony napján, nyolcvannégy éves korában Drezdában elhunyt Peter Schreier, világhírű német opera- és oratóriuménekes, karmester, a 20. század egyik vezető lírai tenorja – adta hírül az MTI.

A drezdai Kreuzchorban nevelkedett Peter Schreier a szászországi Meissenben született 1935-ben. 1959-ben előbb Drezdában – a Fidelio első rabjaként –, majd 1963-ban a kelet-berlini Staatsoper Unter den Lindenben debütált. Pályája elején elsősorban lírai tenor szerepeket énekelt, főként Mozart-operákban: volt Tamino A varázsfuvolában, Belmonte a Szöktetés a szerájból című darabban. Később könnyebb fajsúlyú Wagner-szerepeket is játszott, például Logét A Rajna kincsében.

Az egykori kommunista Kelet-Németország fő zenei „exportcikke” lett, kiemelkedő dalénekesként bejárta a világot, összesen több mint hatvan szerepet énekelt. Karácsonyi albumát 1,4 millió példányban adták el, ez a Német Demokratikus Köztársaságban soha nem látott rekordnak számított.

Peter Schreier Tamino szerepében a Berlini Állami Operaházban

Még javában játszott operaszínpadokon, amikor az 1980-as években karmesteri pályafutását is elkezdte: vezényelte egyebek közt a Bécsi Filharmonikusokat és a New York-i Filharmonikus Zenekart. Énekesi karrierjét 2005-ben Prágában fejezte be egészségügyi gondjai miatt. Hátproblémák gyötörték, több szívműtéten esett át, cukorbeteg volt. Énekesi tapasztalatait berlini mesterkurzusokon és a salzburgi Mozarteumban adta tovább.

A két Németország létezése idején a kelet-nyugati kapcsolatokban híd szerepet töltött be – hangsúlyozták a méltatások, amikor 2013-ban Lipcsében neki ítélték a kiemelkedő zenei személyiségeket jutalmazó Bach-medált a Bach-oratóriumok evangélistáinak ihletett, a Bach-interpretációban mérföldkőnek számító megszemélyesítéséért. Karmesterként is a legjobb Bach-előadók közé számított.

Peter Schreier a magyar közönség számára is jól ismert volt: keletnémet kiadású lemezei a rendszerváltás előtt is kaphatóak voltak, és többször fel is lépett Budapesten. A Magyar Állami Operaház három előadásán lépett fel: 1971-ben Taminót énekelte A varázsfuvolában, 1979-ben a Szöktetés Belmontéjaként és A Rajna kincse Logéjaként tért vissza. Fellépett a Berlini Állami Operaház budapesti vendégjátékain is (Così fan tutte, 1968; A sevillai borbély, 1986), és dalesteket adott – az utolsón, 2005-ben Schubert Szép molnárlányát énekelte Schiff András partnereként.

MTI / Opera-Világ