Elhunyt Peskó Zoltán

A nyolcvanhárom éves világhírű karmestert Budapesten érte a halál

Peskó Zoltán Budapesten született 1937-ben. Zenészcsaládból származott: édesapja, id. Peskó Zoltán és testvére, Peskó György egyaránt orgonaművészek voltak.

Peskó Zoltán zeneszerzés szakon diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1962-ben, utána a Nemzeti Színház karmestere lett, illetve a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított. 1964-ben hagyta el Magyarországot: ezt követően Olaszországban, Goffredo Petrassinál tanult zeneszerzést – részben ennek hatására vált a 20. századi olasz zeneszerzők elkötelezett előadójává. Karmesteri tudását Franco Ferrara, Sergiu Celibidache és Pierre Boulez mellett tökéletesítette.

Külföldi karmesteri bemutatkozására 1965-ben került sor a RAI zenekarának egyik hangversenyén. 1966 és 1973 között a berlini Deutsche Oper karmestere volt (Lorin Maazel főzeneigazgató mellett), és a Hochschule für Musik tanáraként is dolgozott. Pályafutásának jelentős részét tette ki az operavezénylés: dolgozott a milánói Scalában és a Veronai Arénában (Otello-vezénylését DVD-n is megörökítették), vezető karmesterként irányította a bolognai Teatro Communalét, a velencei Teatro la Fenicét, a Deutche Opera am Rheint és a Lisszaboni Operaházat.

Peskó Zoltán

Szimfonikus zenekari koncertjein gyakran tűzte műsorára a 20. század első és második felének magyar műveit. Számos lemezfelvételt készített, és zenei szakíróként is ismert volt – írásaiból magyar válogatás is megjelent Zenéről, színházról, zenés színházról címen.

Magyarországon a ’80-as évektől kezdődően lépett fel ismét. Az Operaházban 1984-ben, majd hosszú szünet után 2009-ben vezényelt, minden alkalommal a Figaro házasságát. Az ő nevéhez fűződik Pfitzner Palestrina című operájának magyarországi bemutatója is a Müpában, a 2008-as Tavaszi Fesztiválon. 2009 és 2011 között hosszú idő után ismét magyarországi állást vállalt: a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar vezető karmestere lett. „Peskó Zoltán kivételes műveltségű, rendkívül érzékeny művész és humanista volt. A Pannon Filharmonikusok sorsfordító időszakában (2009-2011) a zenekarnak nyújtott támogatása kötelezi a pécsi együttest arra, hogy emlékét és munkásságát Pécs zenetörténete megőrizze” – áll az együttes által kiadott közleményben.

A Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjjal kitüntetett művészt hosszan tartó, súlyos betegség után érte a halál március 31-én.

(Pannon Filharmonikusok / Opera-Világ)