Elhunyt Mirella Freni

A világhírű olasz szopránt nyolcvanötödik születésnapja előtt érte a halál

Mirella Freni Modenában született, 1935-ben; operai bemutatkozására is itt került sor a Carmen Micaelájának szerepében, 1955-ben. Nemzetközi hírnévre első glyndebourne-i előadásaival tett szert (Adinát énekelte a Szerelmi bájitalban, Franco Zeffirelli rendezésében), melyet még több is követett a következő években (Susannaként és Zerlinaként).

A londoni Covent Gardenben 1961-ben, a milánói Scalában 1963-ban, a New York-i Metropolitanben 1965-ben debütált Verdi- és Puccini-szerepekben; Mimi-alakítása szinte védjegyévé vált. Az 1970-es évektől kezdődően lírai repertoárját fokozatosan egészítették ki drámai szerepek is: Verdi Erzsébet királynéja, Desdemonája, Ameliája a Simon Boccanegrában vagy az Ernani Elvirája éppúgy emlékezetes alakításai voltak, mint Manon Lescaut vagy Tosca Puccini operáiban. Pillangókisasszony-alakítását Jean-Pierre Ponnelle rendezésében filmre is vették 1975-ben. Egy évvel később ismét Ponnelle kamerái elé állt, hogy Susanna-alakítását is megörökítsék Dietrich Fischer-Dieskau, Kiri Te Kanawa és Hermann Prey partnereként.

Mirella Freni (fotó: Wikipédia)

Az 1990-es években újabb szerepkörváltással lepte meg a világot: verista operák főszerepeiben lépett fel, többek között Giordano Fedorájának és Cilea Adriana Lecouvreurjének címszerepében Ugyanebben az időszakban Csajkovszkij-operák főszerepeiben is bemutatkozott, így az Anyegin Tatjánájaként vagy Az orléans-i szűz Jeanne d’Arcjaként. Utolsó nyilvános fellépésére 2005-ben került sor ez utóbbi darabban: egy tizenéves lányt énekelt hetvenéves korában.

Leggyakoribb partneri között találjuk Luciano Pavarottit (akivel gyermekkoruk óta ismerték egymást) és Plácido Domingót, valamint második férjét, a bolgár Nikolaj Gyaurovot, akivel 1978-ban kötöttek házasságot, s akivel 2002-től rendszeresen tartottak mesterkurzusokat Vignolában (Gyaurov 2004-es halálát követően Freni egyedül folytatta a sorozatot).

Hosszú betegséget követően szülővárosában hunyt el február 9-én – adta hírül a New York Times.

New York Times
Fotó: Wikipédia