Elhunyt Marczis Demeter

Életének 77. évében elhunyt Marczis Demeter operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja, a színház operatagozatának egykori igazgatója. 

marczis_demeterOstoroson született 1931-ben. A Zeneakadémia elvégzése után 1959-ben szerződött az akkor alakult pécsi operatársulathoz, melynek első bemutatóján Sparafucile szerepét énekelte Verdi Rigolettójában. Ezt követően évtizedeken át volt a színház meghatározó művésze, ahol a zeneirodalom szinte összes jelentős basszusszerepét elénekelte a Mozart-hősöktől (Ozmin, Leporello, Sarastro) a buffó figurákon (Don Basilio, Don Pasquale, Gianni Schicchi) át a nagy Verdi-basszusszerepekig (a Don Carlosban mindhárom basszusszerepet alakította).

Gyakran énekelte A kékszakállú herceg vára és a Háry János címszerepét is. A pécsi színház újító szelleméhez alkalmazkodva sok magyarországi ősbemutatóban kapott szerepet: ő volt ez első magyar Borisz Izmajlov a Katyerina Izmajlova (eredeti változatában: Kisvárosi Lady Macbeth) bemutatóján, de szerepelt Janáček: JenůfaMilhaud: Az elrabolt Európa, valamint HindemithA hosszú karácsonyi ebéd című darabokban is.

1984 és 1988 között igazgatta a pécsi operatársulatot. Számos alkalommal vendégszerepelt a Magyar Állami Operaházban és a Szekszárdi Deutsche Bühnén is.
A Liszt-díjas, Érdemes Művészt 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.
Marczis Demetert a Pécsi Nemzeti Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.