Elhunyt Karikó Teréz

A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja nyolcvankilenc éves volt

Elhunyt Karikó Teréz, a Szegedi Nemzeti Színház legendás drámai szopránja, örökös tagja – adta hírül a színház honlapján. Karikó Teréz Budapesten született 1932-ben, énektanulmányait a budapesti Zeneakadémián Lendvay Andor, majd Hoór Tempis Erzsébet növendékeként folytatta, ezt követően pedig a római Santa Cecilia Akadémián tanult egy évig. 1960-ban – elutasítva a felkínált olaszországi szerződéseket – magánéleti okokból hazatért Magyarországra, és Vaszy Viktor hívására a Szegedi Nemzeti Színház vezető drámai szopránja lett.

Verdi Otellójában, majd Csajkovszkij Anyeginjében mutatkozott be Szegeden, ezt követően 1987-es visszavonulásáig végigénekelte a repertoár legfontosabb szerepeit elsősorban Verdi, Wagner és Puccini operáiban – olyan, Budapesten akkor nem játszott operákban is fellépett, mint Verdi Johannája és Szicíliai vecsernyéje, Smetana Az eladott menyasszonya vagy Telemann Türelmes Szókratésze. Rendszeres közreműködője volt a színház modern bemutatóinak, így szerepelt Werner Egk Peer Gyntjében, Gottfried von Einem Danton halála című operájában, Jakov Gotovac Ero, a mennyet járt vőlegény c. darabjában, Paul Hindemith Mathis, a festőjében, Németh Amadé Villonjában, Prokofjev A három narancs szerelmese c. operájában és Szokolay Sándor Vérnászában is. Visszavonulása után is fellépett karakterszerepekben, 2012-ig pedig énekmesterként dolgozott a Szegedi Nemzeti Színházban.

Karikó Teréz (fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

Összesen tizenegy alkalommal vendégszerepelt a Magyar Állami Operaház előadásain 1969 és 1974 között (a Nabucco, A rózsalovag, a Pillangókisasszony és a Figaro házassága főszerepeiben). 1974 és 1979 között a KISZ Központi Művészegyüttesének szólistájaként számos országban fellépett, köztük az Egyesült Államokban is – ezeken a koncerteken elsősorban Bartók és Kodály népdal-feldolgozásait énekelte. 1974-ben a New York-i ENSZ-palotában rendezett hangversenyen szerepelt az Emberi Jogok Napján.

Művészetét számos díjjal ismerték el: 1965-ben Liszt Ferenc-díjat, 1989-ben a szegedi társulat tagjaként Bartók–Pásztory-díjat kapott. 1992-ben lett a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. 2006-ban portrékötet jelent meg róla Karikó Teréz, a szegedi operajátszás csillaga címen.

„Kedves egyéniségére szeretettel emlékezik társulata, kivételes gazdagságú énekhangjának, mély átéléssel megformált, nagy hatású alakításainak emlékét megőrzi hálás közönsége” – írta emlékező soraiban Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója.

Szegedi Nemzeti Színház / Opera-Világ
Fotó: Szegedi Nemzeti Színház