Elhunyt Kamen Csanev

A bolgár tenor a koronavírus-járvány áldozata lett

Ötvenhat éves korában, Sztara Zagorában elhunyt Kamen Csanev bolgár operaénekes, tenor – adta hírül a slippedisc.com. Értesülések szerint a művész a koronavírus-járványnak esett áldozatul.

Kamen Csanev Szlivenben született, zenei tanulmányait szülőhazájában és Rómában végezte. 1994-ben díjazott lett a Nemzetközi Jussi Björling Énekversenyen. Operai debütálására Szófiában került sor: a Rigoletto Mantuai hercegét énekelte 1993-ban, majd a következő öt évben a társulat tagja maradt, elsősorban lírai és spinto szerepeket énekelve. Ezt követően a Prágai Nemzeti Opera tagja volt, majd szabadúszó énekes lett. A világ számos operaházában fellépett, többek között a Bécsi Állami Opera, a berlini Deutsche Oper, a Hamburgi Állami Opera és a barcelonai Liceu vendége is volt. Karrierjének utolsó másfél évtizedében fokozatosan átállt a hőstenor szerepekre.

Kamen Csanev (fotó: Szófiai Opera)

A bolgár művész gyakori vendége volt a Magyar Állami Operaháznak, ahol 2010-es debütálása óta több mint harminc előadáson lépett fel a Tosca Cavaradossijaként, a Parasztbecsület Turiddujaként, a Bajazzók Caniójaként, A trubadúr és az André Chénier címszerepében, a Turandot Kalafjaként, valamit egy alkalommal az Aida Radames szerepébe is beugrott.

slippedisc.com
Fotó: Szófiai Opera