Elhunyt Gabriella Tucci

A világhírű olasz szopránénekest kilencvenévesen érte a halál

Július 11-én, szombaton elhunyt Gabriella Tucci szoprán, a New York-i Metropolitan és a milánói Scala hajdani ünnepelt sztárja – adta hírül az operanews.com. Rómában született 1929-ben, zenei tanulmányait a Santa Cecilia Akadémián végezte. Később emblematikussá vált szerepében, Verdi Traviatájának Violettájaként debütált Luccában, 1951-ben. Egy évvel később már az idős Beniamino Gigli partnereként lépett fel A végzet hatalmában egy versenygyőzelemnek köszönhetően, de hasonlóan meghatározó volt pályáján, hogy Cherubini Medeájának 1953-as, legendás firenzei előadásán Maria Callas partnere lehetett.

1959-ben Mimiként mutatkozott be a Scala közönségének, egy évvel később pedig kezdetét vette hosszú karrierje a Metropolitan Operában, melynek során tizenkét év alatt 260 előadáson énekelt főszerepeket Gluck és Mozart lírai- és koloratúrszerepeitől Verdi és Puccini drámai hősnőiig. Pályafutása során a világ csaknem valamennyi vezető dalszínházában megfordult, az említetteken kívül énekelt a Bécsi Állami Operaházban és a londoni Covent Gardenben is, de a Scala vendégjátékainak köszönhetően a Szovjetunióba és Japánba is eljutott.

Gabriella Tucci (fotó: Wikipédia)

Magyarországon 1962-ben mutatkozott be az Olasz Állami Stagione két Traviata-előadásán, nagy sikerrel. 1974-ben a színház saját produkciójában lépett fel ismét Violettaként, a kritikai visszhang és a korabeli sajtó szerint ezúttal gyenge teljesítményt nyújtva.

Tucci mindössze két teljes operafelvételt készített stúdióban (Verdi: A trubadúr – vez.: Thomas Schippers, ill. Leoncavallo: Bajazzók – vez.: Francesco Molinari-Pradelli), művészetét azonban számtalan élő előadás felvétele őrzi számunkra, és néhány televíziós felvételen is látható.

Néhány héttel kilencvenegyedik születésnapja előtt hunyt el szülővárosában.

operanews.com / Opera-Világ
Fotó: Wikipédia