Elhunyt Edita Gruberová

A koloratúra királynője hetvennégy éves volt

Hetvennégy éves korában hétfőn Zürichben meghalt Edita Gruberová koloratúrszoprán énekes, akit évtizedeken át az operavilág koloratúra-királynőjeként emlegettek – közölte a család a dpa német hírügynökséggel.

A Bécsi Állami Operaház tiszteletbeli kamaraénekese Pozsonyban született, és az ottani konzervatóriumban végzett. Gruberová évtizedeken át szerepelt a világ legnevesebb operaházainak színpadán azután, hogy 1970-ben Bécsben az Éj királynőjeként mutatkozott be huszonnégy évesen Mozart A varázsfuvola című operájában. A Bécsi Állami Operaházban azóta hétszázszor lépett fel különböző operaszerepekben és gálaműsorokban, utoljára 2018-ban.

Lucia: Edita Gruberová (fotó: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Rövid időn belül a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a New York-i Metropolitan Operában debütálhatott Zerbinetta, Konstanze, Donna Anna, Rosina, Gilda vagy Violetta szerepében, majd a berlini, a müncheni, a genfi, a zürichi és a firenzei közönség is megismerhette páratlan hangját.

Számtalan hangfelvételt készített, elsősorban bel canto operákból. Hazájában kitüntették a Fehér kettőskereszt renddel, Bajorország a Bajor Érdemrendet, Ausztria az Osztrák Köztársaság Szolgálatáért kitüntetést adományozta neki. 2013-ban megkapta a Herbert von Karajan zenei díjat.

Az anyai ágon magyar származású énekesnő az 1990-es évektől kezdve rendszeresen fellépett Budapesten, koncerteken és koncertszerű opera-eladásokon. 2019 februárjában egyik utolsó előadása a Lammermoori Lucia színpadi produkciója volt az Erkel Színház színpadán.

MTI / Opera-Világ
Fotók: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház; Posztós János / Müpa