Elhunyt Claude Heater

Jeles operaénekesi karriert futott be, mégsem elsősorban hangja miatt emlékeznek rá

Elhunyt Claude Heater amerikai operaénekes, aki előbb baritonként, majd tenorként futott be jeles nemzetközi karriert az 1960-as évektől kezdve. A kaliforniai Oaklandben született mormon családban, 1927-ben; karrierjét a Broadwayn kezdte baritonistaként 1950-ben. 1952-ben fellépett Bernstein Trouble in Tahiti című operájának ősbemutatóján; ugyanebben az évben Olaszországba ment, hogy operaénekessé képezze magát, s nem sokkal később már főszerepeket is énekelt az ekkor Herbert von Karajan vezette Bécsi Állami Operaházban, de állandó fellépője lett a San Franciscó-i Operának is.

1961-től három éven keresztül átképezte a hangját, majd tenorként tért vissza a színpadra. Ebben a minőségében elsősorban Wagner-tenorként lett elismert: főszerepeket és karakterszerepeket egyaránt énekelt a világ vezető operaszínpadain. Hosszabb időn át kötődött a müncheni Bajor Állami Operaházhoz, de eljutott a Bayreuthi Ünnepi Játékokra is, ahol A walkür Siegmundját és a Trisztán és Izolda Melotját énekelte (ez utóbbit Karl Böhm bayreuthi lemezfelvétele is megörökítette). A Magyar Állami Operaházban is fellépett, Trisztán szerepét énekelte 1970-ben Delly Rózsi partnereként.

Claude Heater (fotó: Wikipédia)

Heater az 1970-es években vonult vissza a színpadtól, ezután tanítással foglalkozott, rövid ideig operaigazgatóként tevékenykedett, illetve jelöltként indult az 1992-es kongresszusi választásokon (sikertelenül). A legszélesebb körű ismertséget azonban nem operaénekesi karrierjének köszönhette, hanem annak, hogy ő alakította Jézust a Ben Hur című, 1959-ben bemutatott szupermoziban, mely máig a filmtörténet egyik legsikeresebb alkotása. Ez a szereplés még akkor is kitörölhetetlenül él a filmrajongók emlékezetében, ha egy korlátozó törvény miatt a filmben nem volt látható a művész arca, s neve ennek következtében a stáblistán sem szerepelt.

Claude Heater 2020. május 20-án, kilencvenkét éves korában hunyt el San Franciscóban.