Életét vesztette a versenygyőztes énekes az ukrán harcokban

Vaszil Szlipak 2011-ben nyerte el az Armel Fesztivál a legjobb férfi énekesének díját

Vaszil Szlipak
Vaszil Szlipak

A 42 éves Vaszil Szlipak 19 éven át élt Franciaországban, ahol a párizsi nemzeti opera tagja volt. A 2014-ben kitört kelet-ukrajnai válság miatt külföldi énekesi karrierjével felhagyva visszatért Ukrajnában, hogy részt vegyen hazájának az orosz agresszió elleni harcában – írta róla a haláláról hírt adó Jurij Butuszov újságíró a Facebookon.

Az operaénekes a szélsőségesen nacionalistának tartott Jobboldali Szektor (PSZ) önkéntes alakulatában szolgált és Donyeck környékén kapott halálos sebet.

Harctéri beceneve “Mif“, azaz mítosz volt. A név a Faust Mefisztójának rövidítéséből származik, az énekes ugyanis többször is fellépett ebben szerepben.

“Vaszil Szlipak hatalmas művész és óriási operaénekes volt, ugyanakkor katonaként halt meg saját népét védelmezve. Hatalmas veszteség számunkra. Könyveket fognak írni, utcákat neveznek el róla, koncerteket rendeznek majd tiszteletére, és tananyag lesz a zenei középiskolákban” – jósolta az újságíró.

A bariton énekes Szlipak 1974-ben született a nyugat-ukrajnai Lviv megyében. 1992-1996 között a lembergi (lvivi) nemzeti zeneművészeti akadémián tanult. Már diákévei alatt számos komoly operaszerepet kapott. 1997 óta élt Párizsban.

A Halál: Vaszil Szlipak (fotó: Kelemen József)
A Halál: Vaszil Szlipak (fotó: Kelemen József)

2011-ben a magyarországi Armel Nemzetközi Operaversenyen a legjobb férfi énekes díját nyerte el a Halál szerepének megformálásáért Viktor Ullmann Atlantisz császára című operájában. Annak idején mind a második, mind a harmadik fordulóbeli szerepléséről beszámoltunk: “a Halál szerepéért induló ukrán Vaszil Szlipak […] a verseny egyik legszebb hangjával örvendeztetett meg minket Gremin áriájának előadása során” – írtuk a válogatásról, a döntőbeli produkcióját pedig így méltattuk: “Ami azt illeti, Szlipak egyértelműen kiemelkedett a szereplők közül, nem is kérdés, hogy megérdemelten választották a legjobb férfi előadónak. Gúnyos volt és szarkasztikus, ha kellett, izgalmát kiválóan leplezte, a rockerjelmeznek minden lehetőségét és kliséjét a saját javára fordította, jelenléte volt a színpadon. Ígéretes tehetség.”

A művész pályafutása alatt számos egyéb operaversenyen ért el még komoly sikereket, Magyarországon és Franciaországon kívül egyebek mellett az Egyesült Államokban, Los Angelesben és New Yorkban.