Díjátadások a magyar opera napján

Másodszor adtak át díjakat az Opera művészeinek és dolgozóinak a magyar opera napja alkalmából

Erkel Ferenc, a nemzeti romantikus opera megteremtőjének születésnapját, november 7-ét, 2013-ban nyilvánították a magyar opera napjává. E dátummal nyílt újra az Opera másik játszóhelye, az Erkel Színház.

2015-ben a Magyar Állami Operaház „új hagyományt” kívánt teremteni régi alapítású díjainak, a lezárt évadban nyújtott szakmai teljesítményekért odaítélhető elismerések és a jubileumi gyűrűk átadására, ezért az ünnepi ceremóniát a magyar opera napjához időzítették. Ezen alkalmakkor az intézmény művészei mellett azokat is díjazzák, akik a háttérben segítik az Opera és az Erkel Színház bemutatóinak és előadásainak létrejöttét.

November 6-án este Erkel-darabot játszottak a II. János Pál pápa téri teátrumban, a koncertszerű előadáson a Bátori Mária csendült fel Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével, közreműködött többek közt Kolonits Klára, László Boldizsár és Palerdi András. A ritkán játszott opera kezdete előtt vehették át díjaikat az idei kitüntetettek.

Az Erkel Színház főhomlokzata (fotó: Vermes Tibor)
Az Erkel Színház főhomlokzata (fotó: Vermes Tibor)

25 éves operaházi tagságáért mintegy harmincöt dolgozót jutalmaztak jubileumi aranygyűrűvel. A Závodszky Zoltán-díjat első alkalommal adták át, Kovácsházi István magánénekesnek ítélték, a Sudlik Mária emlékére alapított díjat Berczelly István magánénekes vehette át. Az évad énekkari művésze címet Kalapácsné Réti Jolán és Tóth G. Zoltán nyerte el. Az évad kartáncosának választották Csokán Vivient és Radziush Mikalait, az évad zenekari művésze címet pedig Pólus László cselló szólamvezető viseli. Az előadásokért emlékérmet a művészeti ügykezelés területén dolgozó operaházi munkatársak vehetik át. Idén Lénárd Tibor fényszabályozó-kezelőnek és Borda Tamás díszítőnek ítélték az elismerést. A Vasfüggöny-díjat Pauscher Gyula főcipész és Czigner László főgondnok vehette át. A Melis György-díjjal László Boldizsárt jutalmazták. A  Vágó Nelly Emlékérmet Rományi Nóra jelmeztervező vehette át.

A Magyar Állami Operaház Mesterművésze lett Hágai Katalin balettművész, Volf Katalin balettművész és Kovács János karmester. Posztumusz Örökös Taggá választották Polgár László és Szilvássy Margit magánénekeseket, valamint Bordy Bella egykori balettművészt.

Magyar Állami Operaház

Fotók: Nagy Attila / Magyar Állami Operaház