Dalesttel emlékezik Sólyom-Nagy Sándorra az Operaház

Pályatársai és tanítványai emlékeznek a legendás baritonra

Születésének 80. évfordulóját megelőzően tanítványai és kollégái idézik meg a Kossuth- és Liszt-díjas bariton, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja pályafutásának legfontosabb szerepeit a Sólyom-Nagy80+ dalesten 2021. december 9-én, 18:00 órától az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében.

A 20. század utolsó évtizedeinek egyik nagy magyar baritonját, Sólyom-Nagy Sándort 2020 decemberében, röviddel 79. születésnapja után érte a halál. A Covid-19 járvány okozta korlátozások nem tették lehetővé, hogy a Magyar Állami Operaház és a rajongók búcsút vehessenek a Kossuth-díjas művésztől, akinek intenzív énekstílusát és erős szerepformálását az országhatárokon túl is jól ismerték: Bayreuth kivételes művészgárdájának évtizedeken át volt állandó tagja, miközben budapesti anyaszínházához mindvégig hű maradt.

Sólyom-Nagy Sándor

A nagyszerű énekesre, a figyelmes és segítőkész zeneakadémiai mesterre röviddel 80. születésnapja előtt az Eiffel Műhelyház színpadán tanítványok és pályatársak, köztük Fried PéterGeiger LajosGémes KatalinKáldi-Kiss AndrásKálmány MihályKertesi IngridKiss AndrásGál ErikaSümegi EszterSzvétek László és Várhelyi Éva emlékeznek. A műsorban Mozart, Verdi, Puccini, Giordano, Rossini, Saint-Saëns, Wagner és Richard Strauss olyan művei, műrészletei hangoznak el, amelyek fontosak voltak Sólyom-Nagy Sándor életpályája során. A programot és a fellépők névsorát a kiváló bariton szeretett felesége, Pogány Imola zongoraművész segítségével állította össze az Opera. Zongorán közreműködik: Kálvin Balázs és Szennai Kálmán, beszédet mond Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Kovács János karmester, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze és Frigyesi Tibor rendező, egyetemi tanár. Az est háziasszonya Gyüdi Melitta, a műsort Aczél András rendezi.

Magyar Állami Operaház