Bernstein a CAFe Budapest fesztiválon

A száz éve előtt született zeneszerző munkássága előtt tiszteleg a kortárs művészeti fesztivál

Leonard Bernstein születésének századik évfordulója alkalmából két operáját is bemutatják az október 5. és 21. között rendezett CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

Október 13-án a Müpában látható Bernstein Candide című operája az UMZE Kamaraegyüttes, a Pécsi Balett és a Magyar Állami Operaház Énekkarának közreműködésével. Az est karmestere Hámori Máté, rendezője Böhm György, koreográfusa Vincze Balázs lesz. A címszerepet Szemenyei János énekli, a további közreműködők a Simándy Énekversenyen feltűnt Antonia Dunjko, valamint Geiger Lajos, Wiedemann Bernadett, Kálnay Zsófia és Tarjányi Tamás lesznek.

Az esemény beharangozója (fotó: Posztós János)

A Zeneakadémia szervezésében, a Solti Teremben két alkalommal, október 20-án és 21-én látható a komponista Trouble in Tahiti című darabja, mely Fekete Gyula Római láz című művével együtt hangzik el. Közreműködik Meláth Andrea, Bakonyi Marcell, Szabóki Tünde és a Zeneakadémia jelenlegi vagy a közelmúltban végzett hallgatói. A Budapesti Vonósokat az első részben Dobszay Péter, a másodikban Serei Zsolt vezényli, az operákat Almási-Tóth András állítja színre.

Október 21-én a Müpában kerül sor a The King’s Singers énekegyüttes koncertjére, melyen Gyöngyösi Levente Veni Iesu, veni amor című művének ősbemutatója is elhangzik. Az operarajongókat érdekelheti még Baracskai Judit és Banai Sára dalkoncertje október 12-én a Müpa Üvegtermében, melyen a két énekesnő a romantikától a kortárs zenéig ad elő darabokat Koczka Ferenc zongorakíséretével, valamint a kortárs zenei kompozíciókból szemezgető Mini Fesztiválon is több énekelt mű is elhangzik majd, október 8. és 14. között a Festetics Palota Tükörtermében, illetve a Pesti Vigadó Északi Termében.

Részletes program a fesztivál honlapján olvasható.