Az álarcosbál jégben

Verdi operáját mutatják be a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Tíz év után kerül újra Verdi-mű a szegedi Dóm tér színpadára. Érdekesség, hogy a darabot az eredeti szövegkönyvvel és szerepekkel, tehát a svéd változatban, éppen a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatták be Magyarországon először, méghozzá 1998-ban. Azóta nem láthatta a Dóm téri közönség ezt a mesterművet. A produkció megrendezésére Béres Attilát kérték fel, aki a tavalyi évben hatalmas sikert ért el a Gérard Depardieu vendégszereplésével megvalósult Háry Jánossal.

Az idei nyitóelőadás is robbantani szeretne: hatalmas jégpálya és fantasztikusan látványos jégtánc-revü fogadja majd a közönséget, a nyár kellős közepén, a mediterrán szegedi éjszakában. A gyönyörű, jégtáncos báli jelenet fényét emeli a világhírű magyar divattervező, Náray Tamás, aki nemcsak a táncosok ruháját tervezi majd, hanem az egyelőre titok övezte, világsztár bálkirálynő ruhakölteményét is, és a rendezővel együtt egy lenyűgöző divatshow-t kerítenek a színpadra. Tihanyi Ildi jelmez- és díszlettervezővel dolgozik majd együtt hazánk legismertebb designere az opera látványvilágán. A táncosokat Sólya Ádám, a Belgiumban élő és dolgozó koreográfus-táncművész instruálja majd. Ráadásul kristályban úszik majd az ezer négyzetméteres színpad, hiszen a menedzsment már tárgyal a világ vezető kristálymárkájával egy ígéretes együttműködés lehetőségeiről.

Szeged, Dóm tér
Szeged, Dóm tér

Riccardót László Boldizsár énekli, Amelia szerepébe Rálik Szilvia bújik, Renatót Szegedi Csabára bízták. Oscar híres áriáját Szemere Zitától hallhatjuk. Ulrica Wiedemann Bernadett lesz, és érdekesség, hogy fia, Pataki Bence fiatal operaénekes is szerepet kapott az előadásban, Samuelt fogja alakítani. Tom szerepében Dani Dávidot, Silvianóként Szélpál Szilvesztert, a Főbíró szerepében Rozsos Istvánt láthatjuk és hallhatjuk. Az álarcosbál karmestere egyenesen az Egyesült Államokból érkezik: Barnaby Palmer dirigálja majd a Szegedi Szimfonikus Zenekart és a Szegedi Nemzeti Színház énekkarát. A tavalyi évad operasikere bizonyítja, hogy a Szegedi Szabadtérin ez a műfaj is teltházas közönségsiker tud lenni.

Az előadásokra július 3-án és 4-én kerül sor, további információ a Szegedi Szabadtéri Játékok honlapján olvasható.