Átírják a Carmen végét?

Az egész világot sokkolták az új firenzei Carmen-produkció tervei

Új befejezést kap a világ egyik leghíresebb operája, Bizet Carmenje a firenzei operaházban – adja hírül a Telegraph nyomán a 444 hírportál. Természetesen nem az eredeti opera átírásáról, csupán rendezői koncepcióról van szó: Ryan McAdams színpadra állításában nem a hősnő hal meg, hanem ő öli meg Don Josét. Az előadás készítői, elmondásuk szerint, így állnak ki a nőket érő erőszakkal szemben.

„Ez az első eset, hogy a Carment másik befejezéssel adják elő. Azt gondoljuk, hogy a színháznak nem kell konzervatív helynek lennie, nem kell, hogy olyan legyen, mint egy múzeum. Ehelyett lehet olyan hely, ahol viták indulnak. A Carment 150 éve írták, egészen más kulturális kontextusban. Változnak az idők” – mondta a Telegraphnak Paolo Klun az operaház részéről.

A Carmen ősbemutatójának plakátja. Ekkor még Carment ölték meg…

Az alkotók arról is beszéltek, hogy kifejezetten az olasz nők helyzete miatt írták át a befejezést: rengeteg nőt ölnek meg féltékeny férjek és szeretők Olaszországban. Olyan gyakori jelenség ez, hogy külön neve is van az olaszul: femminicido, vagyis nőgyilkosság. Emiatt az előadók úgy érezték, kényelmetlenül lenne számukra, ha a zárójelenetben a nézők egy nő meggyilkolásának tapsolának. „Azt hiszem, lehetünk hűek az opera szellemiségéhez úgy is, ha bizonyos részeit szabadon értelmezzük” – mondta Cristiano Chiarot, az operaház vezetője.

Az 1875-ben bemutatott Carmen történetében valójában nem először fordul elő, hogy befejezését átértelmezik. Csak hazai példáknál maradva: Szikora János 1993-ban bemutatott Erkel színházi rendezésében Carmen meggyilkolása után Don José magával is végzett. A debreceni Csokonai Színház 2011-es produkciójában, Nadine Duffaut rendezésében pedig az egyik nő ölte meg a másikat: Micaela végzett Carmennel.

A firenzei opera új Carmen-produkcióját a január 7-én mutatják be, az első előadásokra már el is fogytak a jegyek.

Telegraph / 444 / Opera-Világ