Armel Operafesztivál Bécsben is

Idén két helyszínen tekinthetők meg a versenyprodukciók

Tizedik alkalommal rendezik meg az Armel Operafesztivált, június 28. és július 4. között ismét öt operaelőadást láthat a közönség. Ez alkalommal a rendezvény új helyszínt is avat. Míg továbbra is Thália Színház szolgál helyszínül a magyar partner, a Pannon Filharmonikusok produkciójának (Rufus Wainwright Prima Donna című operája lesz látható), a további előadásokat Bécsben a MuTh Színházban rendezik, melyekre a hazai közönség külön busszal juthat el. A fesztivált záró jubileumi gálaest helyszíne ismét Budapest lesz.

Részlet a 2015-ös válogatásból (fotó: Armel Operaverseny és Fesztivál)
Részlet a 2015-ös válogatásból (fotó: Armel Operaverseny és Fesztivál)

Tavasszal megkezdődik a válogatás a 2018-as fesztivál versenyszerepeire is. Az énekesek április 4-ig jelentkezhetnek, hogy április 7-én Budapesten vagy április 10-11-én Párizsban mérkőzzenek meg a második fordulóba jutásért a zsűri előtt, melynek elnöke idén is a fesztivál művészeti vezetője, Vajda Gergely lesz. A versenyzők a következő szerepekre jelentkezhetnek: Gluck Orpheusz és Eurüdiké – Ámor, Gavyn Bryars: Calamity/Billy – Narrátor, Mozart A varázsfuvola – Tamino, Sarastro, James Wood Gulliver – Gulliver. További versenyszerep-kiírások március 15-én várhatók.

Az Armel Operafesztivál tevékenysége azonban nem csupán a verseny és az előadások lebonyolításából áll. Január első napjaiban Lipcsében és Berlinben szerveztek koncerteket a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével, a Virtuózok című tehetségkutató minden korcsoportjának győztesét pedig egy-egy fellépéssel díjazták, melyekre neves külföldi koncerttermekben kerül sor. Váradi Gyula hegedűművész a Berlini Filharmóniában adott decemberben koncertet, március 1-jén Kökény Tamás nagybőgőművész New Yorkban, a Carnegie Hallban léphet fel, a legfiatalabb muzsikus, a fuvolista Holozsai Eszter koncertjére pedig várhatóan októberben kerül sor Londonban.

A fesztiválnak tizedik születésnapja alkalmából új honlap készült Czakó Zsolt grafikusművész-designer tervezésében, melyen további információ érhető el a versenyről és az egyéb programokról.