Antonenko helyett Benedikt

Szereplőváltozás az Operaház szombati Háry Estélyén

Február 25-én Aleksandrs Antonenko sajnálatos megbetegedése miatt a litván drámai tenor, Kristian Benedikt lép színpadra az olasz bariton, Ildebrando D’Arcangelo és a műfaj hazai sztárjai mellett a Magyar Állami Operaházban megrendezett Háry Estélyen.

A litván tenor a vilniusi Nemzeti Operában kezdte pályáját, ahol húsznál több szerepet énekelt. Lírai tenorként indult, az utóbbi években a világ és generációja egyik legígéretesebb és legizgalmasabb drámai tenorjaként kezdik számon tartani.

Kristian Benedikt
Kristian Benedikt

Nemzetközi pályafutása 2002-ben indult a müncheni Rádiózenekarral, amikor felvette Ponchielli La Giocondáját Marcello Viottival és Plácido Domingóval. 2004-ben az amszterdami Holland Operában Riccardo Chailly vezényletével énekelte a Don Carlost. További fontos fellépések: 2005-ben a Mariinszkij Szíházban Don José (Carmen), 2006-ban az Észt Nemzeti Operában Canio (Bajazzók). 2007-2009 között a balti országok operaházainak rendszeres vendége: Hoffmann (Hoffmann meséi), Cavaradossi (Tosca), a Herceg (Rigoletto), Manrico (A trubadúr), Alfredo (Traviata). 2009-ben debütált Verdi Requiemjében az Európai Unió Kórusával, a 2009/2010-es évadban fontos szerepekben mutatkozott be: Andrea Chénier, Des Grieux (Manon), Corrado (Ponchielli: I Lituani), Pinkerton (Pillangókisasszony). A következő szezonban sikerrel énekelte Eleazar (A zsidó nő), Otello, Turiddu (Parasztbecsület) és Kalaf (Turandot) szerepét Oroszország, a balti országok operaházaiban és a Dán Királyi Operában.

Olyan neves operákban lépett fel, mint a mücheni Bajor Állami Opera, a szentpétervári Mariinszkij Színház, a koppenhágai Királyi Operaház, a helsinki Finn Nemzeti Opera, az amszterdami Holland Nemzeti Opera, a tallinni Észt Nemzeti Opera, a barcelonai Liceu, illetve Piacenza, Modena és Cagliari színházai.

Magyar Állami Operaház