A színház legendáiról nevezték el a próbatermeket

Vaszy Viktor, Oberfrank Géza és Gregor József nevét is viseli próbaterem a Szegedi Nemzeti Színházban

A teátrum hírességeiről nevezték el a Szegedi Nemzeti Színház próbatermeit, a műsoros névadóünnepséget a zene világnapján, pénteken tartották.

Barnák László főigazgató elmondta, hogy a társulat a közelmúltban úgy döntött, hogy nagyszínházi próbatermeit egykori és mai meghatározó művészegyéniségeiről nevezi el. A korábban számokkal jelzett termek olyan elődök, tehetségek nevét viselik, aki a szakma kiemelkedő alakjai, akiken generációk nőttek föl, akikre a fiatalok példaképként tekintenek.

Így próbaterem viseli a színház egykori igazgatója, illetve zeneigazgatója, Vaszy Viktor zeneszerző és karmester nevét, csakúgy mint az általa fölfedezett Gregor József operaénekesét, aki számtalan emlékezetes szerepe mellett irányította az operatagozatot is.

A Szegedi Nemzeti Színház

Az egykori énekkari próbatermet Oberfrank Gézáról nevezték el, aki főzeneigazgatóként és karmesterként volt hosszú évekig a szegedi operajátszás meghatározó alakja. Imre Zoltán táncművész, koreográfus, az önálló tagozattá szerveződő Szegedi Balett alapítójának nevét viseli a balett-terem.

A drámatagozat próbáinak egyik helyszíne a társulat örökös tagja, Király Levente nevét kapta meg, aki a főiskola után, 62 éve érkezett Szegedre. A művész az ünnepségen úgy fogalmazott, élete nagy része az épülethez, a Szegedi Nemzeti Színházhoz kötődik. 216 bemutatón játszott a színházban, szöveg nélküli szerepektől kezdve olyan alakításokig mint egyik kedvence, a Hegedűs a háztetőn Tevjéje.

MTI