A Figaro házassága az M5 HD műsorán

Mozart vígoperáját vasárnap este 21:05-től sugározza a kulturális csatorna

Július 18-án 21:05 órai kezdettel lesz látható az M5 televíziós csatorna műsorán Mozart vígoperája, a Figaro házassága a Coopera és a Győri Nemzeti Színház előadásában.

Egy remekmű, melynek forrása a francia forradalom előtt öt évvel bemutatott, Európa-szerte nagy vihart kavart és több helyen betiltott Beaumarchais-színmű volt. Mozart és Da Ponte a korabeli szigorú cenzúrára való tekintettel igyekeztek tompítani a francia író erős társadalomkritikáját az opera szövegében és Mozart nem (csupán) egy adott kor problémáiról kívánt operáján keresztül szólni, hanem elsősorban mindig az ember érdekelte, annak minden gyarlóságával és szerethetőségével együtt. Ez a kulcsa annak, hogy szinte mindegy, milyen korban és térben játszódik egy Figaro-előadás, 232 év után is érvényes a darab minden hangja és minden szava. Mozart zsenialitása épp abban rejlik, hogy mesterien ötvözi az opera buffa és az opera seria elemeit: sosem riad vissza a bohózatba illő gagektől és ellenállhatatlan humor szövi át a darabot, ugyanakkor vannak pillanatok, amikor a tragikum is megmutatkozik. Mozart magát az életet önti zenébe és viszi színpadra: a kettősséget: minden helyzetnek megvan a maga tragikus és komikus oldala…

Cherubino és a grófné: Mester Viktória és Fodor Beatrix (fotó: Szentendrei Teátrum)

Az opera televíziós közvetítésének szereplői: Ludovik Kendi (Gróf), Fodor Beatrix (Grófnő), Keszei Bori (Suzanna), Pataki Bence (Figaro), Mester Viktória (Cherubino), Busa Tamás (Bartolo), Farkasréti Mária (Macellina), Biri Gergely (Basilio), Takács Zoltán (Don Curzio), Németh-Nagy Johanna (Barbarina) és Laborfalvi Soós Béla (Antonio). A Co-opera és a Győri Nemzeti Színház közös bemutatóját Szabó Máté rendezésében láthatjuk.

Kritikánk a produkcióról

Fotó: Szentendrei Teátrum