110 éve született Fekete Pál

– A népszerű buffótenorra emlékezünk – JÁNOSI ILDIKÓ írása

Fekete_Pal_01
Fekete Pál

Fekete Pál a legsokoldalúbb művészek közé tartozott, aki több műfajban is – opera, operett,  tánczene, próza –  sikerre, népszerűségre tett szert.

A tenorista 1900. november 4-én született Budapesten. Pályáját színészként kezdte, igen fiatalon, tizenhét évesen már fellépett a Belvárosi Színházban. Később az Apolló Kabaréban, majd az Andrássy úti Színházban, illetve a Fővárosi Operettszínházban játszott. Működése közben végezte el a Zeneakadémia opera tanszakát, utána 1929–30-ban Berlinben tanult énekelni. 1930–40 között az Operaház férfikarában énekelt, de már kórustagsága ideje alatt is feltűnt néhány kisebb szólószerepben (1931-ben debütált a János vitéz Strázsamestereként).

Közben elindult könnyűzenei pályafutása is, számos slágert, kuplét énekelt a rádió mikrofonja előtt, illetve hanglemezeken, de feltűnt rekláménekesként, sőt filmben is szerepelt (Budai cukrászda, 1935). Nagy népszerűségnek örvendett ezekben az években, ám a II. világháború embertelen törvényei véget vetettek ennek a sikersorozatnak. 1940-ben meg kellett válnia az Operától, s csupán varietészínpadokon léphetett föl.

Fekete_Pal_02_680x9011945-ben térhetett vissza az Operaházba, amelynek haláláig tagja volt. A legkiválóbb comprimario-tenorok közé tartozott, sziporkázó humorával, remek színpadi játékával olyan figurákat tett emlékezetessé, mint a Hoffmann meséi Ference, a János vitéz Francia királya, A denevér Froschja, A cigánybáró Zsupánja, a Három a kislány Novotnyja.

Sokszínűségét bizonyítja, hogy drámai karaktereket is megrendítően alakított: a Hovanscsina Írnokaként vagy a Borisz Godunov Bolondjaként szinte az előadás főszereplőjévé tudott válni.

Több mint négyszáz hangfelvétele jelent meg, ezeknek legnagyobb része operett, cigányzene, sláger, s csak csekély hányada operafelvétel.

Szerencsére 1949-ben rögzítették az Otto Klemperer dirigálta Hoffmann meséit, ebben Fekete Pál a négy karaktertenor szólamot énekli, köztük a legmulatságosabbat, az inas Ferencet, akinek együgyű, de szerethető figuráját pillanatok alatt hitelesen elénk varázsolja.

Ferenc dala a Hoffmann meséiből

Fekete Pál emlékezetes alakítást nyújtott még Puccini operáinak, a  Pillangókisasszonynak és a Bohéméletnek karakterszerepeiben, illetve Az eladott menyasszony Cirkuszigazgatójaként. Filmszerepet is alakított (Mágnás Miska, 1948).

A népszerű karaktertenor ötvenkilencedik születésnapját már nem érhette meg, 1959. január 3-án hunyt el.

Zeneműboltokban több hanglemeze is kapható, például a Pannon Classic által kiadott A magyar operaszínpad csillagai sorozatban megjelent szólólemeze, illetve az Egy Duna-parti dumaparti című CD, amelyen olyan régi, nosztalgiaslágerek hallhatók, mint a Negyvenhatos sárga villamoson, az Egy valcerért nem megyünk Bécsbe vagy az Én mától kezdve című slágerek.

Egy valcerért nem megyünk Bécsbe (keringő Honthy Hannával)