Király Éva kapta idén az „Arany-W” díjat

A Richard Wagner Társaságok Nemzetközi Szövetsége Király Évának, a hazai Richard Wagner Társaság elnökének ítélte oda a bayreuthi grémium legmagasabb kitüntetését az „Arany-W” díjat.

Király Éva (fotó: Wagner Társaság)
Király Éva (fotó: Wagner Társaság)

Ezt a rangos elismerést azon kevesek kapják, akik kimagasló érdemeket szereznek Richard Wagner zenéjének és eszmeiségének népszerűsítése terén. Az értékes elismerést Prof. Eva Märtson, a Nemzetközi Szövetség elnöke személyesen adta át a Társaság 2012. október 28-i budapesti rendezvényén. A díjátadó házigazdája Marton Éva, a Richard Wagner Társaság fővédnöke volt.

A világ 159 Wagner-társaságának közel 46 ezer tagját képviselő Märtson asszony köszöntőjében méltatta a magyarországi Richard Wagner Társaság kimagasló eredményeit, és az elnöki posztot tizenhárom esztendeje töretlen lelkesedéssel betöltő Király Évát és a munkában is hű társát, Dr. Király Lászlót. „Ez a nekünk adományozott, különleges megbecsülés kötelez bennünket arra, hogy minden igyekezetünkkel óvjuk, ápoljuk, terjesszük a felbecsülhetetlen értékű wagneri hagyatékot most, és a jövőben is.” – vallotta Király Éva, aki betegsége miatt a rendezvényen nem tudott részt venni. „Ezennel átruházom a megtisztelő díj által érzett nagy elismerést és végtelen örömöt Társaságunk egészére, hiszen vezetőségünk és lelkes tagjaink segítsége nélkül nem jöhetett volna létre az a sok értékes hangverseny, operalátogatás, előadás, filmvetítés, kirándulás, újság- és könyvkiadás, amelyek révén Wagner kultúráját hazánkban népszerűsíteni tudtuk. Ez a wagneri kultúra tele van megannyi életbölcsességgel és erkölcsi üzenettel. Úgy érzem, kötelességünk azokat közvetíteni és a nemes eszmeiséget továbbadni az utánunk jövő generációknak is. Ez a nekünk adományozott, különleges megbecsülés kötelez bennünket arra, hogy minden igyekezetünkkel óvjuk, ápoljuk, terjesszük a felbecsülhetetlen értékű wagneri hagyatékot most, és a jövőben is.” – zárta köszönőlevelét Király Éva.