Évadnyitó körkép

Lassan megkezdődik a 2007/08-as évad, így ideje körülnézni az országban, hogy mikor, milyen kirándulást érdemes beiktatni.

Debrecen nemcsak betűrendben kíván első lenni a vidéki operajátszóhelyek között, ezt mutatja a korábbi évadokban megkezdődött és most folytatódó operában gazdag műsortervezés. A mögöttünk álló évadban bemutatott Vidnyánszky Attila rendezte A végzet hatalma-előadás novemberben hivatalosan is debütál Budapesten, de párhuzamosan színen marad Debrecenben is. Emellett műsoron tartják Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét is Horváth Patrícia rendezésében.
Új produkcióként lesz látható Bedřich Smetana Az eladott menyasszony című vígoperája Andrzej Bibien rendezésében; a Puccini-évre készülve műsorra tűzik a Manon Lescaut-t, melyet szintén vendég, Szergej Maszlobojscsikov rendez.
Különlegességként idén Alfred Schnittke Élet egy őrülttel című darabját viszi színre Vidnyánszky Attila.

Győrben idén a Marica grófnővel járnak az operettrajongók kedvében, operabemutatóként a ParasztbecsületBajazzók páros kerül színre.

Miskolcon szintén a Puccini-év jegyében tűzik műsorra a Pillangókisasszonyt, a premier időpontja: február 15. Az évad másik zenés bemutatója lesz A denevér (november 30.). Mindkét darabot Halasi Imre rendezi.

Pécsett műsoron marad az előző évadban Szikora János rendezésében bemutatott Traviata és a Balikó Tamás rendezte Luxemburg grófja. Új operaprodukcióként Halasi Imre rendezi a Hoffmann meséit.

Szegeden már dátumokat is találunk a produkciók mellett: októberben már Kálmán Imre Cirkuszhercegnője várja a közönséget, novemberben ismét műsoron A trubadúr, januárban pedig A windsori víg nők.
Új produkció lesz a márciusi Fekete Péter, az Eisemann Mihály-operettet  Horváth Péter rendezi. De már most sejthető, hogy az évad „nagy dobása” Szegeden az áprilisi Otello-felújítás lesz Anger Ferenc színrevitelében, ugyanis az április 9-i és 11-i előadáson a címszerepben José Curát láthatja-hallhatja a közönség.

Az Operaház új évadjáról már korábban beszámoltunk, azóta változás is történt benne: a Manon helyett Kenessey Jenő Bihari nótája című balettjét mutatják be Keveházi Gábor és Román Sándor koreográfiájával.
A szeptemberi műsorból feltétlenül ajánljuk a Karnyónét, amely csak ebben a hónapban látható négy alkalommal, és amelyről itt olvashatnak.