Elhunyt Wolfgang Sawallisch

Életének kilencvenedik évében elhunyt Wolfgang Sawallisch német karmester és zongoraművész – adta hírül a Bajor Állami Operaház, melynek húsz éven át volt főzeneigazgatója és igazgatója.

Wolfgang Sawallisch
Wolfgang Sawallisch

Wolfgang Sawallisch Münchenben született 1923-ban. Zenei tanulmányait szülővárosában végezte, majd különböző német városok (Augsburg, Aachen, Wiesbaden, Köln) színházaiban dolgozott. Az áttörést az 1953-as év hozta meg számára: ekkor debütált a Berlini Filharmonikusokkal. Az ötvenes évektől az EMI számára készített lemezeket: Richard Strauss Capricciójának nevezetes, Elisabeth Schwarzkopf főszereplésével rögzített felvételén egy mondat erejéig énekesként is közreműködik. 1957-ben minden idők legfiatalabb karmestereként mutatkozott be a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, ahol 1962-ig a Trisztán és Izoldát, A bolygó hollandit, a Tannhäusert és a Lohengrint dirigálta (az utóbbi hármat lemezre is rögzítették). Főzeneigazgatóként irányította a Hamburgi Operát, a Bécsi Szimfonikusokat, 1993 és 2003 között a Philadelphiai Szimfonikus Zenekart. Müncheni periódusa 1971 és 1992 között tartott, melyet A nürnbergi mesterdalnokok CD-felvételével koronázott meg 1993-ban.

A kiemelkedő Wagner és Richard Strauss-előadóként számon tartott művészt pénteken érte a halál, a Bajor Állami Operaház Verdi Requiemjének előadásával emlékezik majd egykori vezetőjére – tudatta a színház jelenlegi vezetője.

Richard Strauss: Négy utolsó ének – Im Abendrot (Margaret Price, Wolfgang Sawallisch)