Egy sláger nyomában: L’altra notte in fondo al mare

Boito Margit-áriája a tubuson – ÁDÁM TÜNDE összeállítása

Arrigo Boito
Arrigo Boito

A Metropolitan Faust-előadását leküzdve ismét Mefistofele-sorozat áll előttünk, így egy pillanatra visszatérhetünk a Boito-darabhoz, és megvizsgálhatjuk, mennyire népszerű az opera. Ám a kérdés összetettebb, mint elsőre gondolnánk, hiszen elég körülnézni a tubuson, hogy lássuk, még annak a szopránnak is van legalább egy áriányi felvétele a műből, aki színpadon sosem énekelte. És hamarosan körül is nézünk a felvételek között, ám előbb vizsgáljuk meg, milyen és mennyi felvételt találunk Arrigo Boito egyetlen befejezett zeneművéből.

Feltűnően sokan vették lemezre az operát – és a lemez alatt itt hanglemezt értünk: bakelittől CD-ig sok a felvétel, és ezek között viszonylag kevés a stúdiófelvétel. Ám DVD-n kutatásaink szerint mindössze két előadás jelent meg, ebből az 1989-es San Francisco-i Carsen-rendezés elég közismert (Samuel Ramey-vel, akinek természetesen több hangfelvétele is van egyik sikerszerepéből), a másik nem olyan régi felvétel: 2008-ban, Palermóban vették fel, a címszerepben Ferruccio Furlanettóval.
Egy internetes diszkográfia összesen negyven felvételről tud – ennél lehet persze sokkal több is, de jelzésértékű, hogy ebből csak négy videofelvétel. (Két kalóz, két hivatalos.)

Mefistofele-felvétel 1931-ből
Mefistofele-felvétel 1931-ből

Az 1928-as Ettore Panizza, illetve az 1931-es Lorenzo Molajoli nevével fémjelzett lemezek mindenképpen az elsők között vannak, ám a tubuson még ennél korábbi részleteket is találunk.

Lina Cavalieri egy 1910-es felvételen

Ada Sari 1926-ból
Saljapin – Ave, Signor (1927)

Toscanini is lemezre vette az operát – Cesare Siepivel, aki nem utoljára alakítja a címszerepet, hiszen Tullio Serafin, Antonino Votto, Francesco Molinari-Pradelli, Anton Guadagno és Nello Santi keze alatt is énekli Mefistofele szerepét.

Siepi – Ave, Signor (koncertszerű tévéfelvétel)
Siepi: Son lo spirito che nega – az 1958-as lemezről
Siepi: Ecco il mondo – az 1958-as lemezről

Mefistofele-DVD Samuel Ramey-vel a címszerepben
Mefistofele-DVD Samuel Ramey-vel a címszerepben

A korszak nagy basszusaival mindig készült felvétel, így nem maradt ki Boris Christoff és Nyikolaj Gyaurov sem, Samuel Ramey pedig valószínűleg Siepi után a második legtöbb Boito-lemezzel rendelkező basszista. Az 1989-es DVD után még számos alkalommal lemezre vette az operát, például Riccardo Mutival a Scalában vagy Bernard Haitinkkal  Londonban.

Ramey – Ave, Signor (DVD)
Ramey – Son lo spirito che nega (DVD)
Ramey – Ecco il mondo (DVD)

Feltétlenül izgalmas felvétel Oliviero De Fabritiisé Londonból, 1980-82-ből, hiszen ezen nemcsak két énekesnő énekli Margit és Heléna szerepét, hanem nem is akárkik: Margitként Mirella Freni, Helénaként pedig Montserrat Caballé hallható Nyikolaj Gyaurov és Luciano Pavarotti mellett. A katalán díva természetesen Margit szerepét is felénekelte, sőt színpadon is alakította.

Caballé 1987-ben, a barcelonai Liceuban (feltehetően ez az egyik létező kalózvideó)

És egy koncerten, Caracasban, 1987-ben
Mirella Freni itt egy 1985-ös luganói koncerten énekli az áriát

Patané Mefistofele-felvételének női főszereplője Marton Éva
Patané Mefistofele-felvételének női főszereplője Marton Éva

A magyar énekesek sem maradtak ki a nemzetközi felvételekből. Az 1963-as lemez magyar vonatkozása, hogy Francesco Molinari-Pradelli vezényletével Faust szerepében Kónya Sándort hallhatjuk; Julius Rudel 1969-es lemezén pedig B. Nagy János a tenor főszerep birtokosa.
A hölgyeket Marton Éva és Takács Tamara (Márta szerepében) képviseli az 1988-as Giuseppe Patané-féle itthon felvett lemezen. Itt mindkét szoprán szerepet Marton Éva énekli, partnerei pedig Samuel Ramey és Plácido Domingo.

Marton Éva a Kongresszusi Központban, 1988-ban

Ha végignézünk a lemezek listáján, nagyjából egyenletes érdeklődést látunk minden korszakban a Boito-opera iránt, ám ez az érdeklődés inkább a hanganyag rögzítésére terjed ki. Pedig már 1988-ban is volt egy Robert Carsen, aki színre vitte a művet, talán ma is volna olyan jelentkező, akivel érdemes DVD-re venni a darabot.

Gabriela Beňáčková énekli az áriát a Carsen-rendezésben

Mefistofele-CD Frenivel és Caballéval
Mefistofele-CD Frenivel és Caballéval

Újabban más műfajok felől is tapasztalható érdeklődés Boito muzsikája iránt: itt van például a Faithless zenekar klippje – ők a Margit-áriát dolgozták fel Drifting Awaycímmel.
Ennél is könnyebb műfaj: a Batman: Kezdődik címet viselő filmben a Boszorkányszombat-jelenetből látunk részletet, amikor az ifjú Bruce Wayne operába látogat.

De visszatérve konkrét témánkhoz: a sok lemeznél még több szoprán repertoárján találjuk meg a Margit-áriát. Csak a tubuson keresgélve és a teljesség igénye nélkül is rengeteg felvételt hallgathatunk meg a legnagyobbaktól.
Maria Callas megkerülhetetlen, tőle több felvétel is kurzorvégre akad, és különös, hogy vele nem vették lemezre a teljes operát.
1954-ből, Tullio Serafinnal
1959, London, Sir Malcolm Sargent vezényletével

Renata Tebaldinak teljes felvétele is van Lamberto Gardellivel, ott Gyaurov és Bergonzi a partnerei, ám a következő részletben Solti György vezényletével énekli az áriát:
Koncertfelvétel, Chicago (1956)

Renata Tebaldi Margitként a Scalában
Renata Tebaldi Margitként a Scalában

A továbbiakban csak felsorolás-jelleggel mutatunk Margit-áriákat (és még mindig a teljesség igénye nélkül),  hogy a fellelhető felvételek mennyiséget érzékeltessük.

Mefistofele - a címszerepben Boris Christoff
Mefistofele-CD, a címszereplő Boris Christoff

Sass Sylvia

Régine Crespin – London, 1963

Aprile Millo

Kiri Te Kanawa (koncert, 1986)

Ghena Dimitrova – Teatro Colón, 1974. (zongorán kísér: Enrique Ricci)

Magda Olivero (előadás-részlet 1976-ból)

Galina Visnyevszkaja – oroszul a Bolsojból

A DVD címszereplője Ferruccio Furlanetto
A DVD címszereplője Ferruccio Furlanetto

Raina Kabaivanska (Scala, 1964)

Victoria de los Angeles (Róma, 1955)

Leontyne Price (1966)

Renata Scotto (1958)

Fiorenza Cedolins (Milánó, 2002)

Végezetül, átkötésként az előttünk álló szériához, részletek következnek az operaházi Mefistofele-előadásból – Kovalik Balázs rendezésében.

Jelenet a Prológusból
A Gyerekkar jelenete a Prológusból
Gaston Rivero a frankfurti képben
Palerdi András a Boszorkányszombat-jelenetben
Boszorkányszombat
Létay Kiss Gabriella – Margit-ária
Bazsinka Zsuzsanna és Fekete Attila a görög képben