A titkos házasság Miskolcon

Cimarosa operájának főpróbáján jártunk. VONA ILDIKÓ képes beszámolója

Kedden fotós főpróbára várták a sajtó munkatársait a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházába. A XVIII. század egyik legnépszerűbb vígoperáját Hábetler András állítja színpadra, és január 16-tól láthatja majd a közönség az előadást.

Máhr Ági és Kovács István (fotó: Vona Ildikó)
Máhr Ági és Kovács István (fotó: Vona Ildikó)

Domenico Cimarosa legismertebb, 1792-es művében egy szerelmespár történetét dolgozza fel, akik megpróbálják eltitkolni házasságukat a leány apja elől, de egy pénzéhes kérő és a becsvágyó apa keresztülhúzza terveiket. Egy féltékeny nővér és sok váratlan esemény is bonyolítja a helyzetet. Ez a mulatságos zűrzavar most a rendező átdolgozásában kerül a nézők elé.

Szolnoki Apollónia és Kiss Tivadar (fotó: Vona Ildikó)
Szolnoki Apollónia és Kiss Tivadar (fotó: Vona Ildikó)

A barokk kor kedvelt műfaja volt az ún. pástétomopera, a pasticcio. Ezekben a zeneszerző más művekből emelt be részleteket az új darabjába. Ezt a szokást elevenítik fel Miskolcon. Cimarosa operájának dallamai mellé bekerült az előadásba Vivaldi: Griselda, Händel: Rinaldo, Julius Caesar; Mozart: Ave verum corpus, valamint a Così fan tutte néhány híres melódiája is.

Hábetler András és Kovács István (fotó: Vona Ildikó)
Hábetler András és Kovács István (fotó: Vona Ildikó)

Közreműködik Bucsi Annamária (Carolina), Fodor Beatrix (Elisetta), Szolnoki Apollónia (Serafina), Kiss Tivadar (Paolino), Szvétek László (Geronimo), Kovács István (Gróf), Máhr Ági (Anonimo). A díszleteket, jelmezeket Bozóki Mara tervezte, a Miskolci Nemzeti Színház Zenekarát Cser Ádám vezényli.

Jelenet az előadásból (fotó: Vona Ildikó)
Jelenet az előadásból (fotó: Vona Ildikó)

Hábetler Andrást a miskolciak operaénekesként már jól ismerik. Ezúttal rendezőként akart részt venni a produkcióban, ám egy igen érdekes helyzet állt elő: be kellett ugrania a darabba. Szvétek László betegsége miatt a fotós főpróbán Geronimo szerepét az ő alakításában láthattuk.

Fotók: Vona Ildikó