Turandot és társai

Vannak még premierek. Ha Budapesten nem is, vidéken még találunk operabemutatót. ÁDÁM TÜNDE beszámolója Győrből

Turandot-plakát
Turandot-plakát

A Győri Színház bátor vállalkozása, hogy a Turandotot tűzte műsorára – és jelentős részben helyi erőkből ki is állította a darabot. A főbb szerepekben Lázin Beatrix, Bellai Eszter, Marius Vlad és Soskó András, valamint Szvétek László látható. Korcsmáros György modern rendezésében, Kentaur díszleteivel és jelmezeivel olasz nyelven játsszák az operát, felirat nélkül. Ám a rendezés és a felvonások előtti ismertetés bárki számára követhetővé teszi a művet.

Játszódik: napjainkban, a helyszín: Peking vagy a világ bármely városa. A mindenható média irányít mindent, a világ csupán hatalomról, pénzről, hírnévről, nézettségi rekordokról szól. Turandot és a (média)birodalom a fődíja a Legyen ön is uralkodó! című vetélkedőnek. Aki veszít, az életével fizet. Gumibotos, rohamsisakos rendőrök, öltönyös, napszemüveges, fülhallgatós biztonságiak, neonfényes stúdió: mindent a nézettségért. Altoum az éppen regnáló médiacsászár, Timur a korábbi, aki megbukott. A miniszterek hajdanvolt színészek, akik eladták magukat a showbiznisznek. Kalaf amolyan szerencselovag, aki mindent egy lapra tesz fel, kockáztat – és nyer.

Liú Timur asszisztense volt a boldogabb időkben, most társa bolyongásában. De Liú nem ebből a világból való. Liú más, Liú hoz valamit, ami a többiekből hiányzik. Elgondolkodtat. És ennyi elég is, hogy felfűzzük rá az egész darabot, annak minden valószerűtlenségével, meseszerűségével vagy éppen kegyetlenségével együtt.

A valóságsók és műveltségi vetélkedők sajátos keveréke tűnik itt fel. A játékosok próbálkozásai, győzelmük vagy vereségük látványa már nem elégíti ki a nézőt, már kevés a nézettség fenntartásához, növeléséhez. Valami új kell. Például kivégzés. Természetesen nyilvánosan. A sikerszéria csúcspontján érkezik a versenyző, aki megfejti a feladványokat. Hogyan, miként? Nincs válasz. De végül nem nyerhet, hiszen a műsornak folytatódnia kell. Intő példaként megjelenik az előző médiacsászár, Timur: ilyen sorsra jut, aki veszít. Turandot nem veszíthet. Kalaf sikere csak rövid időre ingatja meg magabiztosságát: az újabb rejtvény hallatán biztosra veszi a végső győzelmet. És mégis porszem kerül a gépezetbe: Liú. Megállítja egy pillanatra ezt a világot, talán meg is változtatja. Rövid élete végén már nem ugyanaz a Peking, nem ugyanaz a Turandot áll előttünk. A show-t nem lehet folytatni.

És a Turandot legizgalmasabb kérdése a hogyan tovább. A népmesei fordulat gyors, és nyitva hagyja ezt a kérdést: mi lesz Turandot és Kalaf sorsa? Mi vár Timurra? Létezik-e szerelem a halál árnyékában? Van-e olyan erő, amely képes megváltoztatni az embert, Turandotot?

Választ ad erre a győri rendezés? Nem. Csak a kérdést teszi fel. Ez Puccini feladványa a néző számára.
Szabad gondolkodni.
És Győr csak 124 kilométer.