Ott jártunk: Andocsi Művészeti Napok 2008

Bazsinka Zsuzsanna és Berkes János koncertje – Andocs, 2008. augusztus 10. FÜLÖP KÁROLY beszámolója

Andocsi római katolikus templom
Andocsi római katolikus templom

Az Operaház két jeles művésze adott koncertet a Somogy megyei település római katolikus templomában, az idén második alkalommal megrendezett Andocsi Művészeti Fesztivál apropóján. A hely szellemének megfelelően az egyórás zenei programban többek kö-zött BachHändelSchubert és Gounod egyházzenei művei szerepeltek. Az énekművészeket orgonán kísérte: Pfeiffer Gyula.

Hallottak már Andocsról? Megtalálnák egyből a térképen? Nem biztos? Három dologról mindenképp érdemes megjegyezni a kis somogyi község nevét. Az első, amit operabarátként érdekességként tudhatunk, hogy a közeli Nagykónyiban (1907. július 27.) szüle-tett Sárdi János operaénekes és színész családja 1910-ben Andocsra költözött, és kis üzletet nyitottak itt. Az önkormányzat a művész andocsi éveiről márványtáblán emlékezik meg.

A gótikus és barokk építészeti stílusjegyeket hordozó római katolikus templomhoz és a szentélyben lévő Mária-szoborhoz állítólag számos csoda fűződik. 1747-ben Széchényi Katalin a templomszentelés alkalmából a Szűzanyát ünnepi ruhába öltöztette. Ezzel máig tartó hagyomány született, s a hálás hívek egyre ontják a szebbnél szebb díszruhákat a Szent Szűznek, akinek szobrát általában kéthetente az egyházi liturgiának megfelelően öltöztetik ünnepi ruhába (Európában egyedülálló a gyűjtemény, több mint 258 öltözék van kollekcióban). Az ország egyik legjelentősebb zarándokhelye.

Mária-szobor
Mária-szobor

A harmadik dolog, amire figyelnünk kell Andocs kapcsán: a tavaly elindított, hagyományteremtő céllal szervezett művészeti fesztivál. A szervezők szem előtt tartják a sokszínűséget: komolyzenei koncert éppúgy szerepel a kínálatban, mint zenés színház, bábjáték, tánc és könnyűzene, komoly prózai előadások – minden korosztálynak és különböző művészeti igényeknek megfelelően.(www.andocsinapok.hu)

Pfeiffer Gyula, Bazsinka Zsuzsanna és Berkes János
Pfeiffer Gyula, Bazsinka Zsuzsanna és Berkes János

Aki idén augusztus 10-én vasárnap délben, a rekkenő hőségben a közeli igali strandfürdő hűsítő vize helyett az andocsi templom hűs falai között keresett menedéket, igen szép, ihletett műsorban gyönyörködhetett. Pfeiffer Gyula orgonakíséretével Bazsinka Zsuzsanna és Berkes János felváltva énekeltek liturgikus témájú művekből a templom karzatán. Sajnos az opera kimaradt, pedig a helyhez illő számokat találhattak volna az operairodalomban is, például Kép-áriaTosca imája stb.
A művészek a koncert végén a karzatról lejőve köszönték meg a közönség tapsait. Fotónk is ekkor készült, háttérben a korábban már említett Mária-szoborral.