Egy élet az operaszínpadon – Portré Melis Györgyről

Az elmúlt napokban ünnepelhettük Melis György színpadra lépésének 60. évfordulóját: 1949. október 19-én Bizet Carmen című operájának Morales szerepében lépett fel először a Magyar Állami Operaházban. A jeles évforduló alkalmából a Tudomány Kiadó a múlt héten jelentette meg Winkler Gábornak a művész életét összefoglaló monográfiáját.

Melis-konyvWinkler Gábor – orvos, operarajongó, a Barangolás az operák világában című négykötetes mű írója – olvasmányos, minden részletre kiterjedő életrajzi könyvet állított össze a művészről személyes beszélgetésekből, korabeli kritikákból, újságcikkekből, illetve szubjektív élmények felidézésével.
A szerző elmondta, hogy a műhelymunka nem volt könnyű, ugyanis Melis György szűkszavú ember, a beszélgetések során azonban fokozatosan megnyílt, és életének, pályájának legemlékezetesebb epizódjait elevenítette fel. 

„Ez a könyv nem az embert, hanem a művészt, az operaénekest kívánja reflektorfénybe állítani. Be akarja mutatni azt a gyermekkortól kezdve nyomon követhető szorgalmat, céltudatosságot, a nehézségekkel bátran szembenéző, a sikerektől nem megrészegedő, inkább még több feladatot, munkát célul kitűző életszemléletet, ami ezt a töretlen ívű pályafutást jellemezte.” 

A könyvből az elmúlt 60 év hazai operaéletét is megismerhetjük, azt a korszakot, amelynek 1950-1965 közötti szakaszát joggal nevezhetjük a magyar operajátszás új hőskorának. Melis György e kor meghatározó egyénisége, a sikerek egyik letéteményese volt.60 éves pályafutása alatt 68 szerepet énekelt el, közülük olyan páratlan alakítások fűződnek személyéhez, mint a Don Giovanni, Falstaff, a Kékszakállú herceg, Háry János, Gianni Schicchi és a Tiborca. Méltán állították róla a Magyar Állami Operaház megnyitásának 125. évfordulóján rendezett ünnepségen, hogy a ház történetének csaknem fele hozzá fűződik.

A több mint 200 oldalas könyvben a portrét rendkívül gazdag képanyag – művésznek a kiadó rendelkezésére bocsátott közel 120 képe – illusztrálja.
A kötetet névmutató, valamint az operaházi szerepek, lemezfelvételek, filmszerepek és a Magyar Rádió számára készített felvételek tematikus listája egészíti ki.

A kiadványhoz CD-melléklet is készült, amely igazi gyöngyszem az érdeklődők számára, hiszen eddig lemezen még meg nem jelent felvételeket tartalmaz, többek között Mozart, Rossini, Donizetti, Giordano, Leoncavallo, Puccini operáiból, Offenbach, Kálmán Imre, Lehár Ferenc operettjeiből, és kuriózumként Arany János A fülemile című verse a művész tolmácsolásában.