Vacsoraest a színpadon

Különleges előadásra várták a strasbourgi Opera vendégeit. VONA ILDIKÓ beszámolója

Vacsoraest Strasbourgban
Vacsoraest Strasbourgban

Ötödik alkalommal rendezték meg a napokban Strasbourg operaházában, az Opéra National du Rhinben a Dîners sur scène elnevezésű nagyszínpadi vacsoraestet. Ilyenkor a nézők a színpadon megterített asztalok mellett költhetik el ízletes vacsorájukat, miközben az Operaház ének- és balettművészei színvonalas műsorral szórakoztatják őket.

Amikor elindult ez a kezdeményezés, csupán egyetlen alkalommal volt lehetősége a közönségnek felmenni a színpadra, és ott részesévé válni a kellemes programnak. Gyorsan népszerűvé vált ez a vacsoraest az operába járók körében, így aztán akkora lett rá az igény, hogy 2014-ben már három egymást követő estén volt teltházas a rendezvény.

A vacsora előétellel és pezsgős koccintással indult, a főételt idén tengeri hal és elzászi módra elkészített szárnyas adta, a desszertek fő alkotóeleme az eper volt. A készítők gondosan ügyeltek az ízek harmóniája mellett a színek összhangjára is. Ezúttal a halványsárga, a zöld és a piros volt a domináns szín az ételeknél, köreteknél, édességeknél, valamint minden fogás mellé fehérbor járt: rizling, pinot blanc, tramini.

Az Operaház művészei tizenkilenc számból álló műsorral szórakoztatták a vendégeket. Főként Bizet Carmen, Gounod Faust, Csajkovszkij Anyegin, Verdi Traviata, Donizetti Szerelmi bájital, Mozart Don Giovanni, Figaro házassága és A varázsfuvola című operáiból hangzottak el részletek, de Bernstein West Side Storyjából is hallható volt két sláger.

Vacsoraest Strasbourgban
Vacsoraest Strasbourgban

Ruxandra Hagiu rendezte színpadi egésszé az áriákat, duetteket, melyek Amandine Duchênes és Maxime Georges zongorakíséretével csendültek fel, Gaëlle Alix (szoprán), Lamina Beuque (mezzoszoprán), Jean-Christophe Born (tenor) és David Oller (bariton) előadásában.

Ismét nagy sikert aratott a Dîners sur scène vacsoraest a közönség körében. Persze a szervezők is mindent megtettek azért, hogy beváltsák, amit előzetesen a reklámszövegekben ígértek: „Több, mint egy vacsora. Több, mint egy előadás. Ez egy felejthetetlen este”.