Temesi Mária kettős jubileuma

Március 3-án, szombaton a Tannhäuser Erzsébet szerepében ünnepli operaházi tagságának 30. évfordulóját Temesi Mária. A neves szopránt a Wagner-opera 2. felvonásának végén köszöntik nyílt függöny előtt, a közönség bevonásával.

Temesi_portreA mostani jubileum kettős, hiszen énekpedagógusi munkásságának 15. évfordulóját is idén ünnepli a művésznő.

Temesi Mária 1981-ben lett az Operaház tagja, ahol a Lohengrin Elzájaként debütált, átütő szakmai és közönségsikert aratva. Pályája kezdetén megnyerte a Rio de Janeiró-i (1981), valamint a philadelphiai Pavarotti-énekversenyt (1985), s hamarosan külföldi karrierje is kibontakozott.

A világ vezető operaházaiban és koncerttermeiben lépett fel, a Hamburgi és a Berlini Staatsopertől Prága, Pozsony, Drezda, Zürich, Köln, Milánó, Nizza, Toulouse, London, Isztambul, Ankara, Kairó, Lisszabon, Madrid és Montevideo operaházain át az athéni Herodes Atticus Amfiteátrumig.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy Mozart, Verdi, Puccini, Csajkovszkij, R. Strauss operáinak női főszerepei mellett kortárs magyar operák bemutatásában is részt vállalt (Szokolay: Ecce HomoMadarász: Utolsó keringő). Kiemelkedő alakítást nyújtott a Jenufa Sekrestyésnéjeként és a Bánk bán Gertrudisaként.
Wagner-heroinaként aratta legnagyobb sikereit; elénekelte a Tannhäuser Erzsébetét, A bolygó hollandi Sentáját, a Lohengrin Ortrudját, valamint a Ring hősnőit: A walkür Sieglindéjét, a Siegfried és Az istenek alkonya Brünnhildéjét.

2000-ben a Wagner-szerepek tolmácsolásáért Liszt-díjjal tüntették ki, de Székely Mihály-plakettel, Juventus-, Artisjus- és Bartók-Pásztory-díjjal is elismerték művészetét.

Oratórium- és dalénekesként is jelentős repertoárt mondhat magáénak. Wagner-heroinák című CD-albuma Jurij Szimonov vezényletével jelent meg 2004-ben.

Énekművészi karrierje mellett énekpedagógusként is hírnevet szerzett: 1997 óta a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető egyetemi tanáraként sok tehetséget indított el az operai pályán.

A kettős jubileumhoz gratulálunk!