Távozik a Scalából Daniel Barenboim

2015 elején elhagyja a világ egyik legpatinásabb operaházát az izraeli–argentin karmester – derült ki a milánói dalszínház tegnapi közleményéből

Daniel Bareboim (Felix Broede)
Daniel Bareboim (fotó: Felix Broede)

A bejelentés meglepő, hiszen Daniel Barenboim, aki 2006 óta a Scala első vendégkarmestere, 2011-ben öt évre nyerte el a főzeneigazgatói posztot, vagyis szerződését két évvel a tervezett időpont előtt bontja fel. Döntése valószínűleg nem független az intendáns, Stéphane Lissner 2014-ben esedékes távozásától, aki Barenboim 2011-es kinevezésekor „elégedettnek és büszkének” nevezte megát, amiért „a jelenkor egyik legjelentősebb karmestere” lett a ház zeneigazgatója”. A mostani bejelentését követően Lissner „egy korszak végének” nevezte Barenboim lemondását.

Az újonnan kinevezett intendáns, a 2014-ben érkező Alexander Pereira (jelenleg a Salzburgi Ünnepi Játékok művészeti vezetője) több alkalommal is kijelentette, hogy olasz főzeneigazgatóval képzeli el a jövőt. Olasz sajtóértesülések szerint ez a jelenleg is milánói zenekarral dolgozó Riccardo Chailly érkezését valószínűsíti. Ő szintén nem ismeretlen a Scala közönsége előtt: ő vezényelte az intézményt korábban tizenkilenc évig irányító Riccardo Muti távozása utáni első évadnyitó premiert, a Franco Zeffirelli rendezte 2006-os Aidát. Személyéről várhatóan a jövő hónapban születik döntés.

Daniel Barenboim Scala-beli munkájának hátralévő hónapjaiban Rimszkij-Korszakov A cári menyasszony, Mozart Così fan tutte és Verdi Simon Boccanegra című operáit vezényli, majd a 2014-es évadnyitón Beethoven Fideliójával búcsúzik.

Fotó: Felix Broede / Deutsche Grammophon

Forrás: MTI, BBC