Szülinapi boldogság

VONA ILDIKÓ az elmúlt évek miskolci operaélményeit foglalta össze. Születésnapi cikksorozatunk következő része!

Amikor szerkesztőkollégáim felajánlották a jubileumi cikk lehetőségét, gondolkodóba estem. Tíz év szép kornak számít egy online portál esetében, de én nem a kezdetektől vagyok a csapat tagja, körülbelül félidőnél csatlakoztam az Opera-Világ stábjához. Nem tudom, pontosan mikor, és azt sem, hogy milyen előadásokról írtam itt, hiszen több helyen publikálok. Arra viszont határozottan emlékszem: minden elküldött anyagom kinézetre is nagyon szép lett, amikor a szerkesztőségnél belekerültek a fotók, videók.

Miskolci tudósítóként kerültem a portálhoz. A borsodi megyeszékhelyen rendkívül népszerű ez a műfaj: van egy nemzetközi hírű fesztiválunk, a Bartók Plusz, a Miskolci Nemzeti Színház repertoárjában szintén szerepelnek operabemutatók (felnőttek és gyerekek számára egyaránt), és a Miskolci Szimfonikusok is megörvendeztettek bennünket néhány, félig szcenírozott remekmű eljátszásával. Élénken megmaradt bennem az általuk előadott Anyegin és Pillangókisasszony.

Jelenet Dubrovay László Váltságdíj c. operájának előadásából (fotó: Éder Vera / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)
Jelenet Dubrovay László Váltságdíj c. operájának előadásából (fotó: Éder Vera / Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál)

Hát, ennyit tudok mondani fejből. Az internetes kereső viszont azért van, hogy segítsen. Beütöttem a nevemet, és én lepődtem meg a legjobban, amikor több oldalnyi linket kiadott azokról az eseményekről, amikről valamilyen formában írtam az Opera-Világ számára. Nem kevés híradás, és végre megtudtam a dátumot is: 2010. augusztus 4-én jelent meg itt az első cikkem, az Észt Nemzeti Opera Traviata-előadásáról.

Szinte hihetetlen, hogy milyen gyorsan telnek az évek. Az elmúlt időszakban készítettem interjút jeles művészekkel (Sass Sylvia, Miklósa Erika, Kesselyák Gergely, Cser Krisztián stb.), írtam összefoglalót a Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál évadjairól; beszámoltam, vagy kritikát fogalmaztam meg kortárs darabok színrevitelével kapcsolatban (Selmeczi: Bizánc, Dubrovay: Váltságdíj, Vidovszky: Nárcisz és Echo, Vajda János: Don Perlimplín, Don Cristóbal, Fekete Gyula: Egy anya története stb.), magyarországi bemutatókról (például Erkki-Sven Tüür: Wallenberg), de jártam farsangi gálán, operaíró versenyen, a műfajjal ismerkedő nézők számára készült beavató rendezvényen. Minden évadban tudósítottam a Miskolci Nemzeti Színház saját produkcióiról, és hírt adtam – az általuk szervezett – SZEM fesztiválon bemutatott varsói előadásról, ahol Britten Lucretia meggyalázása című operáját álmodták színpadra lengyel fiatalok.

Jelenet Erkki-Sven Tüür Wallenberg c. operájának előadásból (fotó: Bócsi Krisztián)
Jelenet Erkki-Sven Tüür Wallenberg c. operájának előadásból (fotó: Bócsi Krisztián)

Láttam Tosca-előadást a villamossíneken, Traviatát a Népkertben, Turandotot a Jégcsarnokban. Együtt izgultam Dolhai Attilával, aki itt debütált operaénekesként, és László Boldizsárral, aki Miskolcon énekelte először Alfréd szerepét a Traviatából. Megtapasztaltam, hogy mennyi nehézséggel kell megküzdeni az alkotóknak, mire egy remekmű a közönség elé kerül: Cimarosa Titkos házasságának fotós főpróbáján történt, hogy Szvétek László váratlan betegsége miatt a rendezőnek, Hábetler Andrásnak kellett beugrani Geronimo szerepébe.

Két alkalommal külföldi kitekintésre is lehetőségem volt. Én adtam hírt Liszt Ferenc Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című operájának bayreuthi sikeréről, illetve a strasbourgi operaház, az Opéra National de Rhin „Dîners sûr scène” elnevezésű, tizenkilenc énekszámmal kiegészített ínyenc, színpadi vacsora-estjéről.

Jelenet a Nabucco előadásából, elől Rálik Szilvia (Abigél) és Massányi Viktor (Nabucco) (fotó: Bócsi Krisztián)
Jelenet a Nabucco előadásából, elől Rálik Szilvia (Abigél) és Massányi Viktor (Nabucco) (fotó: Bócsi Krisztián)

Nem vagyok az a „múlton merengő” típus, de látván ezt a rengeteg híradást, óriási boldogság fogott el. Átgondolva azt az öt évet, amit az Opera-Világ stábjával töltöttem, felmerülhetne a kérdés: megérte? Természetesen csak feltételes módban, mert ez nem kérdés. A válasz egyértelműen: IGEN!!!

Miskolcról kívánok a Kollégáknak, az Opera-Világ portál egész csapatának további sikereket és még nagyon sokszor tíz évet!

Fotók: Bócsi Krisztián, Éder Vera

Szabadtéri mókázás Mozart-dallamokra – Miskolc, 2014: