Porgy és Bess a Dóm téren

Két estén át láthatja Gershwin operáját a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége

Házy Erzsébet és Radnai György az Erkel Színház 1970-es előadásán
Házy Erzsébet és Radnai György az Erkel Színház 1970-es előadásán

Szinte napra pontosan negyven éve mutatták be a Szegedi Szabadtéri Játékokon a Porgy és Bess című operát. Akkor a Magyar Állami Operaház előadását láthatták a Dóm téri nézők, Mikó András rendezésében, Pál Tamás vezényletével, a főszerepekben Begányi Ferenccel és Házy Erzsébettel. Az eltelt évtizedekben hiánycikk volt a hazai operaéletben Gershwin legismertebb műve, így a rendezők ígérete szerint színháztörténeti jelentőségű pillanatokat élhetnek át azok, akik ellátogatnak a fesztivál augusztus 9-i és 10-i előadásaira.

„Véleményem szerint egy operának szórakoztatónak is kell lennie, és a szórakoztatásnak minden elemét tartalmaznia kell. Ezért amikor a Porgy és Besst (…) választottam témául, megbizonyosodtam arról, hogy itt könnyű, de komoly zenét is írhatok, és belefoglalhatok humort és tragédiát egyaránt” – nyilatkozott George Gershwin a darabról, amelyet 1934-35-ben, szokatlanul hosszú ideig, tizenegy hónapig komponált, és kilenc hónapig hangszerelt.  A történetre még 1926-ban, DuBose Heyward Porgy című regényében talált rá, és azonnal felismerte a benne rejlő drámai és operai lehetőségeket. (Heyward mellett Ira Gershwin az opera librettistája és dalszövegírója.)

Az amerikai opera történetében mérföldkőnek számító Porgy és Bess bemutatója 1935. szeptember 30-án volt Bostonban, a premier közönsége a feljegyzések szerint tizenöt percig tapsolt. A darab újszerű volt tartalmában, zenéjében, nyelvében, fellépőinek származása tekintetében is. Gershwin muzsikájában egyszerre van jelen az amerikai kontinens múltja és jelene: gyökerei az indián, az afrikai és az afroamerikai örökséghez nyúlnak vissza, ugyanakkor erős a jazz hatása, miközben megkerülhetetlen az európai zenéből, főképp Ravelből és Debussyből merített inspiráció.

Jelenet a Living Arts Inc. előadásából
Jelenet a Living Arts Inc. előadásából

Gershwin darabját Magyarországon 1970-ben tűzte műsorra a Magyar Állami Operaház az Erkel Színházban, két szereposztásban, Mikó András rendezésében. A száz fölötti szériát produkáló előadást 1973-ban láthatta négy teltházas estén a Szegedi Szabadtéri Játékok huszonnyolcezer fős közönsége.

Az Operaház 1981-ben még felújította a Porgy és Besst, ezt követően azonban az örökösök egyre szigorodó feltételei miatt csak 1991-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, afroamerikai származású vendégművészek közreműködésével láthatták a magyar nézők a darabot. A jogörökösök ugyanis ragaszkodnak ahhoz, hogy a fehér szerepeket fehér, az afroamerikai származású karaktereket pedig afroamerikai származású énekesek alakítsák.

A Porgy és Bess a szerzői előírásnak megfelelő kivitelben 2013-ban Európában kizárólag a Dóm téren kerül színre. A New York-i Living Arts Inc. – a szegedi bemutatóhoz képest szinte napra pontosan negyven év elteltével – augusztus 9-én és 10-én látható előadása nem csupán minden tekintetben megfelel Gershwin akaratának, de szerte a világon komoly sikert aratott: a főbb szerepeket alakító énekesek a világ nagy operaszínpadain rendszeresen jelentős alakításokat jegyző művészek, akik több mint ezerszer léptek fel ezzel a produkcióval öt földrész tizenhét országában, több mint másfél millió néző előtt.

Jelenet a Living Arts Inc. előadásából
Jelenet a Living Arts Inc. előadásából

George Gershwin: Porgy és Bess

A Living Arts Inc. előadása

Szereposztás:

Porgy: Richard Hobson
Crown: Philip Boykin
Sportin’ Life: Reggie Whitehead
Jake: Tom Elliott
Bess: Angela Owens
Maria: Stephanie Beadle
Serena: Anne Fridal
Lily: Jeanette Blakeley

Rendező: Susan Williams-Finch
Közreműködik: a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Karmester: Stefan Kozinski

Európai partner: Armel Produkciós és Sajtóiroda

Előadások: 2013. augusztus 9., 10. 21 óra (esőnap: augusztus 11.)

Bővebb információ és jegyrendelés a Szegedi Szabadtéri Játékok honlapján