Olasz operagála Miskolcon

Olasz szerzők műveiből összeállított gálakoncertet tartott a Miskolci Szimfonikus Zenekar december 4-én, a miskolci Művészetek Házában. VONA ILDIKÓ riportja

Az est karmestere Lorenzo Castriota Skanderbeg, énekes közreműködője Burçin Savigne (szoprán), Davide Ryu (tenor) és Giuseppe Altomare (bariton) volt. A műsorban áriák és duettek hangzottak el Verdi, Puccini, Giordano, Francesco Cilea szerzeményeiből, de négy önálló zenekari produkcióban is gyönyörködhetett a közönség.

A karmester úr korábban bérletes hangversenyünkön, azt megelőzően egy Promenád-koncertünkön is vezényelt. Több évre visszanyúló kapcsolatunk van már vele. Ennek köszönhetően voltunk idén nyáron Olaszországban egy 8 napos turnén, Perugia környékén. Hat fellépésünk volt összesen: három szcenírozott Sevillai borbély-előadás és három operagála – mesélte az előzményeket Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője. Hozzátette, hogy nem teljesen ugyanazt a műsort hallja az itthoni közönség. – Odakint mind az operában, mind a gálakoncerten szerepelt kórus. A mostani este műsora részlegesen egyezik a kinti gáláéval. Olasz kórus énekelt, ezek a számok most kimaradnak, de a gála főgerince ugyanaz. Azért nem kértünk fel itteni kórust a mai fellépésre, mert ez a színpad kisebb, mint az olasz volt. A zenekar tagjaival együtt rengetegen lennének a színpadon, ami a jelenlegi vírushelyzetben nem lenne szerencsés. Jó lett volna kórus, nagy sikert arattak odakint, de nem akartuk megkockáztatni, hogy „egymás hegyén-hátán” legyenek – avat be igazgatóasszony.

Az est közreműködői (fotó: Kiss Viktor)

Nagy gyakorlata van már az operajátszás terén a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak, és mindig szívesen kirándul az operák világába.

– A műsor a karmester úr projektje, az övé és a feleségéé, aki egyben az ügynöke is. Ők szervezték meg, hogy ott a környéken, fesztiválon és több helyszínen legyen fellépés. A műsort is ők állították össze, mi felkérésre mentünk. Elég nagy repertoárja van már operából a Miskolci Szimfonikusoknak, nem tudnak olyan művet mondani, amit ne játszottunk volna.

A zenekar egyébként nagyon szeret Lorenzo Castriota karmester úrral dolgozni. Temperamentumos, humoros ember, aki az olasz mentalitásából adódóan mindig gyorsabb tempókat vesz.

Kicsit furcsa, de érdekes feladat a zenészeknek operát játszani. Egy ilyen gálaest is igen színes zeneileg, hiszen a szerzők is sokfélék. Teljesen másféle odafigyelést igényel, mint mondjuk egy szimfónia eljátszása, izgalmas kihívást jelent a zenekar számára egy-egy ilyen koncert – zárta szavait Szászné Pónuzs Krisztina.

Sokan eljöttek meghallgatni a múlt szombati operagálát, ami óriási sikert aratott a közönség köreiben. A koncertműsor igényesen volt összeállítva és kivitelezve, így nem csoda, hogy minden énekesnek többször vissza kellett jönnie, meghajolni egy-egy produkció után, mert a nézők annyira ünnepelték. Remélhetőleg rövidesen lesznek megint ehhez hasonló hangversenyek Miskolcon.

Fotó: Kiss Viktor