Netrebkóval kezdi új szezonját a Scala

Magyar szerző műve is szerepel a milánói dalszínház következő szezonjának programján

Giordano verista operája, a nagy francia forradalom idején játszódó André Chénier előadásával nyitja 2017/2018-as évadját a világ egyik legpatinásabb operaháza, a milánói Teatro alla Scala – a hagyományoknak megfelelően a város védőszentje, Szent Ambrus ünnepén, azaz december 7-én. A Mario Martone rendezte produkció középpontjában a női főszerepet, Madeleine de Coignyt alakító Anna Netrebko áll, partnerei Yusif Eyvazov (André Chénier) és Luca Salsi (Charles Gérard) lesznek. Az előadást a Scala zeneigazgatója, Riccardo Chailly vezényli. (Netrebko és Eyvazov a milánói sorozatot megszakítva Budapesten, az Erkel színházban is fellépnek a darabban egy december 29-i koncertszerű előadáson.)

Anna Netrebko és Yusif Eyvazov Budapesten (fotó: Posztós János / Müpa)
Anna Netrebko és Yusif Eyvazov Budapesten (fotó: Posztós János / Müpa)

Zubin Mehta vezénylése teszi különlegessé Johann Strauss operettjének, A denevérnek bemutatóját, melyre 2018. január 19-én kerül sor. Az előadást Cornelius Obonya és Carolin Pienkos rendezi, a szereplők közül Eva Mei (Rosalinda) és Markus Werba (dr. Falke) már jól ismert a magyar közönség számára is.

Vígoperával, Donizetti Don Pasqualéjával folytatódik a Scala-bemutatók sora április 3-án. A Davide Livermore rendezte, Riccardo Chailly vezényelte produkció címszerepét a Falstaffként világhírűvé lett Ambrogio Maestri énekli.

Újabb verista opera, a Dante Isteni színjátékának egy epizódja nyomán készült Francesca Da Rimini kerül színre április 15-én. Riccardo Zandonai operáját David Pountney állítja színpadra és Fabio Luisi vezényli. A főbb szerepeket Maria José Siri (Francesca), Roberto Aronica (Paolo) és Gabriele Viviani (Giovanni) alakítja.

Scala
A Scala nézőtere

Belcanto különlegességet állít színpadra a Scala június 29-én: Bellini ritkán játszott operája, A kalóz kerül bemutatásra. A karmester a néhány hete egy másik Bellini-operával, A puritánokkal Budapesten nagy sikert aratott Riccardo Frizza, a rendező Christoph Loy. A női főszerepet a Met-közvetítésekből jól ismert orosz szoprán, Szonja Joncseva alakítja.

Még ritkábban játszott mű a Scala akadémia jövő évi premierje: Luigi Cherubini műve, az Ali baba és a negyven rabló. A szeptember 1-i premiert Paolo Carignani vezényli.

Magyar karmester, Fischer Ádám vezényli a színház új Verdi-produkcióját: az Ernanit Sven-Erich Bechtolf állítja színpadra, a premier szeptember 29-én lesz. A címszerepet Francesco Meli alakítja, partnerei Ailyn Pérez (Elvira), Simone Piazzola (Don Carlos) és Ildar Abdrazakov (Don silva) lesznek.

Fischer
Fischer Ádám (fotó: Müpa)

A Scala saját produkciói mellett számos koprodukciót is bemutat a 2017-2018-as stagione során. Színre kerül a Berlini Állami Operaházzal közös Simon Boccanegra (a karmester Myung-Whun Chung, a címszereplő Leo Nucci), a londoni Covent Gardennel közös Gluck-opera, az Orpheusz francia változata (a címszerepet Juan Diego Flórez énekli), és a Salzburgi Ünnepi Játékokkal közös Schubert-opera, a Peter Stein rendezte Fierrabras (a főbb szerepekben Bernard Richter, Dorothea Röschmann, Tomasz Konieczny és Markus Werba).

Különleges helyet foglal el a koprodukciók sorában Kurtág György első operájának világpremierje november 15-én. A játszma vége Samuel Beckett azonos című drámája nyomán készült. A bemutatót korábban Salzburgban tervezték, de ott is, majd később a Scalában is többször elhalasztották. A végül elkészült mű előadása most az amszterdami Holland Nemzeti Operával együttműködésben valósul meg. A rendező Pierre Audi, vezényel Markus Stenz.

A friss bemutatók mellett néhány régebbi produkció is színre kerül a Scala jövő évadjában: ezek közül kiemelkedik Patrice Chéreau utolsó rendezése, Richard Strauss Élektrája (vezényel Christoph von Dohnányi, a címszerepet Ricarda Merbeth, Klütaimnésztrát Waltraud Meier énekli); valamint az Aida, melyet a rendező, Franco Zeffirelli 95. születésnapja alkalmából tűztek újból műsorra, s amelyet egy másik veterán, Nello Santi dirigál.