José Cura Torre del Lagóban

A világhírű tenor a Toscában lépett színpadra Puccini falujában. TÓTH ÁRON beszámolója

Idén nyáron 65. alkalommal került megrendezésre a Puccini-fesztivál az olaszországi Torre del Lagóban, ahol negyvenezer ember tekintette meg különleges környezetben Giacomo Puccini operáit. A fesztivál legsikeresebb előadásában, a Toscában a világhírű José Cura lépett a színpadra.

A Puccini-fesztivál különlegessége, hogy az előadásokat a zeneszerző egykori házának közvetlen szomszédságában épült szabadtéri színházban rendezik meg, amely a Massaciuccoli-tó partján fekszik. A városban a legtöbb közterület neve Puccini után kapta a nevét, így a néző olyan utcákon keresztül közelítheti meg a színházat, mint a Via Butterfly, a Via Tosca, a Via Turandot, a Via Trittico (a Triptichon című opera alapján) vagy a Via Tabarro (A köpeny című opera alapján).

A Tosca színpadképe az I. felvonásban (fotó: Festival Puccini)

A városban mindösszesen három szálloda és három étterem található, amelynek vendégei kizárólag a fesztivál előadásaira érkeznek.

Az esti órákban nincs szabad asztal az éttermekben, azok az előadás nézőit szolgálják ki vacsorával.

Az éttermek 19 órakor nyitnak, és 21 órakor, az előadás kezdetekor zárnak, majd az előadás után hajnali negyed 1-kor ismét kinyitnak. A színházba érkezők a tóparton lévő mólón sétálva közelíthetik meg a nézőteret, ahová a nézők Puccini zenéjétől már átszellemülten érkeznek, ugyanis a mólón a zeneszerző legismertebb operarészleteit – többek között a Zümmögőkórust (Pillangókisasszony) – zongoraátiratban játsszák az érkezők számára.

Cavaradossi: José Cura (fotó: Festival Puccini)

A fesztivál előadásain tükröződnek az olasz konzervatív stílusjegyek, minden előadást korhű rendezésben, festményszerű díszlettel és jelmezekkel állítanak színpadra. Az előadóművészek zömében olasz operaénekesek, ahogy a karmester is általában olasz származású, akik mellé a világ legnépszerűbb operaénekeseit hívják meg vendégszereplésre.

Ellentétben a magyar szabadtéri operaelőadásokkal, a Puccini-fesztivál darabjain nincs hangosítás, az énekesek saját hangjukkal éneklik be a nézőteret.

Ezenkívül, noha külföldi turisták is nagy számban látogatják az előadásokat, a darabokat nem feliratozzák, tekintettel arra, hogy Puccini idejében sem voltak feliratok.

Tosca és Cavaradossi: José Cura és Maria Gulegina (fotó: Festival Puccini)

Az idei év egyik legsikeresebb darabja a Tosca volt, amelyet három alkalommal az argentin tenorsztár, José Cura főszereplésével állítottak színpadra, aki Mario Cavaradossi szerepét formálta meg. José Curát Mario Cavaradossi egyik legmeghatározóbb tolmácsaként tartják számon a világon, több alkalommal énekelte ezt a szerepet a New York-i Metropolitan Operaházban is. A nézők által imádott szerep a cselekményszál fő mozgatórugója, aki szinte végig a színpadon van, és tőle hangzik el a Tosca legnépszerűbb áriája, a Levélária („E lucevan le stelle” / „Tiszta csillagos éj volt”).

A Torre del Lagó-i közönség felforrt Cura Levéláriája hallatán, és követelte, hogy Cura másodszor is elénekelje a slágeráriát.

A Puccini-fesztivál igazi gyöngyszem a nyári szabadtéri operaelőadások között, amely egyedi hangulatvilágával méltó módon emlékezik meg a zeneszerzőről és annak életművéről.

Fotók: Festival Puccini