Elhunyt Külkey László

Életének nyolcvanötödik évében elhunyt Külkey László, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott magánénekese, a Budapesti Operabarát Alapítvány örökös tiszteletbeli elnöke, a Budapesti Operabarátok Egyesületének elnökségi tagja.

kulkey-ff1926-ban született, tanulmányait a Zeneakadémián Maleczky Oszkár és dr. Sipos Jenő vezetésével folytatta. Ezzel egy időben a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi fakultását is elvégezte. 1946-tól volt az Operaház magánénekese. A Trisztán és Izolda c. opera Ifjú hajós szerepében debütált 1946-ban. Vendégszerepelt számos európai országban, az Egyesült Államokban és Kanadában. Több mint hatvan szerepet alakított, részben lírai tenor-, részben comprimario- és karakterszerepeket. Főbb szerepei: V. László (ErkelHunyadi László); Ottó (Erkel: Bánk bán); Bolond (MuszorgszkijBorisz Godunov); Almaviva (RossiniA sevillai borbély); Walther (Wagner: Tannhäuser). Az Operabarát Alapítvány és Egyesület létrehozója, tizenhét évig aktív elnöke.

Külkey Lászlót a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operabarát Alapítvány és a Budapesti Operabarátok Egyesülete saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.