Elhunyt Hary Béla

Életének hetvenhetedik évében elhunyt Hary Béla karmester, zeneszerző, a Kolozsvári Állami Magyar Opera Örökös Tagja, egykori igazgatója.

hary bélaSzilágysomlyón született 1934-ben, zenei tanulmányait közép- és felsőfokon is Kolozsvárott végezte, előbb karvezetőként, majd zeneszerzés és karmester szakon. 1956-ban lett a Kolozsvári Állami Magyar Opera korrepetitora, karmesteri debütálására két évvel később került sor Bizet Carmenjével. Öt és fél évtizedes munkássága során két periódusban igazgatóként is irányította a társulatot (először 1973 és 1978, majd 1984 és 1989 között). Elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a rendszerváltás után Erkel valamennyi operája megszólaljon Kolozsvárott, s ő vezette a társulatot első budapesti vendégjátékukon, 1991-ben.

Karmesteri munkássága mellett zeneszerzőként is jelentős tevékenységet fejtett ki: elsősorban színpadi zenék (Olasz szalmakalap, Tóték, A néma levente, A makrancos hölgy), balettek (Hófehérke és a hét törpe, Játékparádé), és egy musical (FarsangCaragiale színműve nyomán) komponistájaként lett elismert és népszerű. A számos hazai és külföldi elismerés mellett a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével is kitüntetett művészt május 14-én érte a halál.