Elhunyt Giulietta Simionato

Egy héttel századik születésnapja előtt Rómában elhunyt Giulietta Simionato olasz mezzoszoprán, a XX. század egyik legjelentősebb énekművésze.

SimionatoAz itáliai Forlìban született 1910-ben, zenei tanulmányait Rovigo és Padova városában végezte. Noha már 1936-ban debütált a milánói Scalában, nemzetközi kiugrására mégis csak a világháború után került sor: az ötvenes évektől kezdődően rendszeresen lépett fel a Bécsi Állami Operaházban, a New York-i Metropolitanben, a londoni Covent Gardenben, Salzburg és Edinburgh fesztiváljain.

Repertoárja a mezzoszoprán szerepkör szinte teljes skáláját felölelte: énekelte A sevillai borbély Rosináját és Hamupipőkét, a Werther Charlotte-ját, Carment, Amnerist, Ebolit, Azucenát és a Parasztbecsület Santuzzáját.

Az aktív szerepléstől 1966-ban vonult vissza, ettől kezdve egészen haláláig tanított (növendékei között találjuk a magyar Komlósi Ildikót is). A tanítás mellett tiszteletbeli elnöke volt a Maria Callas Társaságnak. Munkásságát két dokumentumfilm is megörökítette.

Giulietta Simionato három alkalommal 1961-ben, 1962-ben és 1964-ben vendégszerepelt a Magyar Állami Operaházban. Legemlékezetesebb (1962-es, hangfelvételen is megörökített) fellépésén A trubadúr Azucenáját énekelte Takács PaulaSimándy József és Svéd Sándor partnereként, Lukács Miklós vezényletével.