Egy fesztivál vége?

Sajtószemle a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválról

Április végén az Indexnek adott interjújában jelentette be Veres Pál, Miskolc polgármestere, hogy a járványhelyzet miatt idén is elmarad a Bartók Plusz Operafesztivál. Jövő évben azonban úgy tervezik, hogy a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben szerveznek majd programokat, és ezzel kapcsolatban már tárgyaltak a fesztivált igazgató Káel Csabával.

A nyilatkozatra reagálva Kesselyák Gergely, a Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója nyílt levélben jelentette be lemondását. A Papagenón megjelent levélben a fesztiváligazgató-karmester számba vette az operafesztivál történetét: 2001-ben azért alapítottuk ezt a fesztivált, hogy Miskolcot felrajzoljuk vele Európa kulturális térképére. Fontos volt az is, hogy vízfejű országunk vízfejű operaéletében létrejöjjön egy nemzetközileg is komolyan vehető, önálló identitással rendelkező másik operaközpont.” Később azonban, a Müpa és az Opera keltette versenyhelyzetben a fesztiválnak új arculatot kellett kialakítania, ekkor vált a népszerű kortárs operajátszás zászlóshajójává.

Kesselyák Gergely

A levélben a fesztiváligazgató sorra veszi az elmúlt évek sikereit, az operaíróversenyt, Alekszej Ribnyikov, Eötvös Péter és a Luciano Pavarotti Alapítvány támogatását, Robert Dean Smith, Szonja Joncseva, Olga Peretyatko és Juan Diego Flórez vendégszereplését (tavaly José Carreras fellépését a járványhelyzet hiúsította meg).

„Nem kétlem, hogy a Bartók Tavasz a jövőben nívós komolyzenei rendezvényekkel gazdagíthatja Miskolc kulturális életét, a város zeneszeretőinek örömére. Magam is szívesen fogok szerepet vállalni karmesterként vagy rendezőként, ha erre felkérést kapok. A Bartók Tavasznak azonban van menedzsmentje, így az én fesztivál-alkotó szerepemre nincs szükség. Megszűnik az a bizonyos identitás is, aminek a fenntartásáért oly sokat dolgoztunk az elmúlt húsz évben. A Bartók Tavasz rendezvényeit nem Miskolcon, hanem Budapesten fogja megnézni a nemzetközi kultúraturista. A Bartók Tavasz Miskolc nevét nem fogja Európa opera-térképén tartani” – indokolta távozását a fesztiváligazgató, majd köszönetet mondott a Bartók  Plusz Operafesztivál támogatóinak és közreműködőinek.

Megkezdődött a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál (fotó: Vona Ildikó)

A levélre reagálva Veres Pál polgármester közleményt adott ki, melyben köszönetet mondott Kesselyák Gergelynek és a fesztivál megálmodóinak, ugyanakkor az operafesztivál iránti csökkenő közönségérdeklődésre hivatkozott. Az újkori opera megszületésében a miskolci fesztivál fontos szerepet vállalt, ugyanakkor az a varázs, ami a nézőket estéről-estére a színházba hívta elmaradt. Az évről-évre csökkenő bevétel miatti plusz támogatást, már sem a kulturális kormányzat, sem a város önkormányzata nem tudta vállalni.” A polgármester ugyanakkor a személyi és szerkezeti változások ellenére is leszögezte: Miskolc továbbra is elkötelezett amellett, hogy amint lehetséges, a város újra megrendezze a Bartók Plusz Operafesztivált.”

Index.hu; Miskolc.hu; Papagneo.hu
Fotó: Vona Ildikó